Водещи новини - дясно Култура

Кръст с 30 библейски сцени е показан в художествената галерия в Добрич

В Художествена галерия – Добрич бе открита изложбата дърворезба на Алексей Алексиев. Специален акцент в нея е големият двустранен кръст с 30 сцени от живота на Иисус Христос, вдъхновен от Рафаиловия кръст в Рилския манастир. Изработването на творбата е отнело седем години и тя е гостувала в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – София. Кръстът е изработен от 300-годишно чемширово дърво, с филигранни изображения на библейски сцени от Новия завет.

В експозицията са обособени няколко теми – „Декоративна резба“, „Животни“, Митология“ и „Църковна дърворезба“ и в нея са включени както мащабни творби, така и миниатюри. Някои от тях носят белега на индонезийската резбарска школа, тъй като Алексей Алексиев известно време е учил в Джакарта при майстор Варсоно.

Сред чисто декоративните работи има и такива с практично предназначение – кутия за бижута, цигарета, пепелник, кашпа, които не отстъпват по майсторство на изпълнението на останалите. Изложбата представя и миниатюрни резбовани кръстове, пендантиви и бижута от различни видове дървесина.

Изложбата ще продължи до 29 август, съобщават от Художествената галерия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *