Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на хуманитарната помощ

На 19 август Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец, ООН, международни и неправителствени организации отдават почит и признание към хуманитарната дейност.

През 2009 година Общото събрание на Организацията на обединените нации обявява 19 август за Световен хуманитарен ден.

Целта на международния ден на хуманитарната помощ е да привлече общественото внимание към хуманитарната дейност и към това колко е важно международното сътрудничество в тази област, както и да отдаде почит към работата на хуманитарните работници по света и към паметта на загиналите в изпълнение на мисията си.

На 19 август 2003 г. при изпълнение на хуманитарна мисия в Багдат от бомбен атентат в хотел „Канал” загиват 22-ма служители на ООН, сред които и върховният комисар на ООН за правата на човека Сержу Виейра ди Мелу. Датата има международен характер от 2008 г., когато с резолюция 63/139 на Общото събрание на ООН от 11 декември се посвещава на усилията за облекчаване на човешката болка и страдание по света.

В областта на хуманитарното подпомагане водещо значение имат ООН и движението на Червения кръст/Червения полумесец, както и партньорството между ООН и Европейската комисия.

c