Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

30 са настанените в МБАЛ Добрич болни с Ковид – тройно повече отпреди две седмици

Дискомфорт в стомаха, гадене и повръщане са допълнителни симптоми, от които се оплакват някои от заболелите от Ковид.

30 души с COVID-19 са настанени към момента в МБАЛ Добрич, един от тях е в тежко състояние и е настанен в интензивното отделение, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков.

Средната възраст на пациентите с Ковид в болницата е около 50 години, сред тях няма деца, допълни д-р Желязков.

Само за две седмици настанените в МБАЛ са се увеличили три пъти – на 2 август бяха пациентите с Ковид са били около 10 човека, на 9 август – 20, а сега са 30 души. Леглата в Ковид-сектора на болницата са 33 стационарни и 3 интензивни.

Симптомите на заболелите са аналогични с тези до момента в пандемията. "Разликата е, че някои от пациентите допълнително се оплакват и от дискомфорт в стомаха, гадене, повръщане, диария“, посочи д-р Желязков.

Нови мерки до дни. Кацаров: Тревожи ни не мащабът на заболяемостта, а скоростта, с която расте

В следващите дни почти цялата страна ще влезе в оранжевата зона, а още следващата седмица може да се наложат ограничителни мерки. Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови. Затова мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%. Това коментира пред bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

19 АВГУСТ: Нови 13 случая на COVID-19 и вече 23 110 със завършена имунизация в област Добрич

13 нови случая на COVID-19 са регистрирани от област Добрич през последното денонощие. Към днешна дата общият брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция от областта е вече 8287.

c