Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Започват обученията на преброителите в Национална кампания Преброяване 2021 в област Добрич

През тази седмица, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, започват обученията в страната на преброителите и контрольорите, които ще бъдат наети в предстоящата Национална кампания Преброяване 2021.

Обученията са еднодневни и се организират от общинските преброителни комисии и териториалните статистически бюра. Одобрените лица за района на област Добрич ще бъдат информирани за датите и местата на провеждане на обученията.

По време на курсовете, преброителите и контрольорите ще бъдат запознати със Закона за преброяването, съдържанието на преброителните карти, начина и времето на работа, правата и задълженията им. Специално внимание ще бъде обърнато на стриктното спазване на противоепидемичните мерки и указанията, които НСИ получи от Министерството на здравеопазването за провеждане на Преброяване 2021.

Още преди обучението на всички участници ще бъдат раздадени обучителни материали, предпазни маски за многократна употреба и дезинфектанти.

След успешно завършен обучителен курс, участниците сключват договор за преброител или контрольор и попълват клетвена декларация за опазване на статистическата тайна.

Преброяване 2021 ще се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври на два етапа:

  • първият етап - от 7 до 17 септември, ще представлява преброяване по интернет
  • вторият етап - от 18 септември до 3 октомври, ще бъде реализиран чрез преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден (включително събота и неделя)

Актуална информация за подготовката и провеждането на Преброяване 2021 е налична на официалния сайт на Националната кампания.

c