Водещи новини Крими

Братя са иманярите от Добрич, шефът на обменното бюро отдавна бил в бранша

Трима братя са заловените при акция на ГДБОП иманяри от Добрич, научи Про Нюз Добрич от свои източници. Те извършвали незаконни разкопки и иманярска дейност от ноември 2019 г.

Четвъртият от неутрализираната група за държане и продажба на предмети с белезите на културно-исторически ценности е собственик на обменно бюро, което се намира в центъра на Добрич. За него казват, че отдавна има данни, че се занимава с иманярство. Не става ясно дали самият той участва в търсенето на антични ценности или само само се занимава с търговията им. Той е обвинен за това, че през юли тази година е изкупил от тримата около 200 старинни монети.

Собственик на обменно бюро в Добрич и още трима търгували с културни ценности

В жилища на четиримата, както и в обменното бюро, са намерени и иззети голям брой културно-исторически ценности. Става въпрос за над 1600 предмета от времето на Римската империя и Средновековието – монети, пръстени, накити, върхове на копия и стрели и др. Част от предметите са намерени в специално  изготвен тайник в жилището на един от обвинените в престъплението.

Според източници на Про Нюз Добрич разбитата група иманяри няма общо с 44-годишния Гюнел от генералтошевското село Рогозина, у когото през май беше открита голяма колекция от антични предмети. В дома му тогава бяха намерени и иззети общо 643 римски и гръцки монети, пръстени, печат и други. Иззети бяха и два детектора за метал, с които се е извършвала дейността по откриването на културно – историческите ценности.

Иманярът от село Рогозина не е задържан, работил дълги години в Германия

Според запознати находки от времето на Римската империя и Средновековието се откриват на територията на цялата област Добрич. В региона има колекционери, но не са от много голям мащаб.

Преди време бившият директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов алармира пред медии, че иманярските набези върху културно-историческите обекти в Добричка област зачестяват. По думите му иманярите търсят основно метални предмети и разбиват безжалостно всичко останало, което намерят.

В Добрички регион има общо над 5000 могили от бронзовата до късноримската епоха, но не само те са обект на посегателства. Преди началото на археологическите разкопки там, бяха установени иманярски набези в крепостта Палматис край Оногур, на скалните манастири по поречието на Суха река, а по думите му крепостта Залдапа е място, където иманяри от цяла България и дори от чужбина си пробват късмета.

Follow Me:

Related Posts

  1. Силвия Стоянова says:

    Майко мила! Приказки от 1001 нощ ! Евала на пресцентъра ,голям удар е било ! Глупости, глупости, глупости…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *