Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Щангистът от Добрич Юндер Бейтула: Не съм приемал хормон на растежа, нито съм го виждал

Щангистът от Добрич Юндер Бейтула бе категоричен пред Про Нюз Добрич, че не е вземал забранен стимулант – човешки хормон на растежа. Той е обвинен в употреба на този препарат от независимата международна агенция за тестване ITA. Това стана ясно днес от публикация на сайта на Международната федерация по вдигане на тежести.

Нов допинг скандал с Юндер Бейтула: Хванаха щангиста от Добрич с хормон на растежа

„Правата ми бяха спрени – какъв е смисълът да взимам такива работи? Нямам обяснение, явно са решили да ме преследват. Не съм приемал хормон на растежа, нито съм го виждал. По принцип този хормон се произвежда от организма на всеки човек. Тепърва ще говорим с треньора на националния отбор и ще искаме отварянето на „Б“ пробата“, каза националът в кат. до 81 кг.

Допинг ченгетата са взели пробата от Юндер на 1 юли, намерили са го в дома му. Припомняме, че щангистът е със спрени права от средата на месец юни тази година заради друг случай. На 29 декември 2020 година според ITA той е подал грешна информация за местонахождението си и е отказал да даде допинг проба. Юндер тогава обясни пред медиите, че просто допинг ченгетата не са го изчакали да се прибере вкъщи от друг адрес и да даде пробата.

На въпрос на Про Нюз Добрич дали приема забранени стимуланти, Бейтула отговори: „Нас ни проверяват всеки месец, как може да се взема такова нещо?!“

Добричлията не тренира от средата на юни, откогато са му спрени правата. Казва, че няма смисъл да тренира, след като не може да участва в състезания.  

Юндер мисли да сложи край на спортната си кариера.

„Много съм разочарован. Мисля, че атаката може да идва от световната федерация и да е срещу българските щанги, след като пак станахме номер едно в Европа (б.р. на Европейското първенство в Москва през април т.г. )“, заяви спортистът.

Ако използването на забранената субстанция хормон на човешкия растеж се потвърди, това ще бъде третото прегрешение на Бейтула. Щангистът имаше двугодишно наказание след Европейското първенство за юноши в Израел през 2013 година за наличието на забранени анаболни стероиди. По втория инцидент с отказаната допинг проба миналия декември още няма решение.

Юндер Бейтула е състезател на Спортен клуб „Вдигане на тежести-Добруджа”. Той е бронзов медалист от Световното първенство за мъже и жени в Патая, Тайланд,през 2019 година. През 2021 година на Европейското в Москва той стана шести. Беше избран за Спортист № 1 на годината на Добрич за 2019 и 2020 година.

Човешкият хормон на растежа (HGH) е важен хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза. Той играе ключова роля в растежа, състава на тялото, възстановяването на клетките и метаболизма. Хормонът се използва за медицински нужди, но е забранен за приемане от спортистите. Според запознати, производителите слагат определен вид маркер в препарата, и засичането на този маркер в организма доказва, че е приеман хормон на растежа.

Снимка: Gettyimages

c