Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Развлечение

COVID мерки: Засилват съвместните проверки на заведения, транспорт и бензиностанции в област Добрич

Актуалната епидемична обстановка по области е била представена и обсъдена днес в Здравно министерство между министър Кацаров и директорите на регионалните здравни инспекции в страната.

Пред директорите на здравни инспекции са били представени набелязаните от Министерство на здравеопазването мерки, с които да бъде намален натискът върху лечебните заведения в условията на нарастващо разпространение на коронавирусната инфекция.

В рамките на четиричасовата работна среща министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му са обсъждали с директорите на 28-те регионални здравни инспекции актуалната епидемична обстановка в страната. По области бяха представени данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19, разкритите легла за консервативно и интензивно лечение на лица с доказана коронавирусна инфекция, готовността на лечебните заведения за разкриване на допълнителни легла, както и обезпечеността на РЗИ и лечебните заведения с лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с COVID-19.

Директорите на РЗИ са представили информация за съвместните проверки, реализирани по реда на общата заповед на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и на земеделието, храните и горите. От МЗ съобщават, че интензивността на тези проверки ще продължи и през идните седмици, като фокус ще бъдат обектите, където рискът от разпространението на COVID-19 е най-голям, в това число бензиностанции, заведения за хранене и развлечение и т. н. Засилен ще бъде и контролът в обществения транспорт.

В оранжева зона: Ковид заболяемостта в област Добрич вече е 102 на 100 000 души

Тема на срещата беше и постигнатото ваксинационно покритие на регионално ниво, необходимостта от полагането на допълнителни усилия за постигане на по-висок имунизационен обхват, както и противоепидемичните мерки в страната.

Министър Кацаров е разяснил пред директорите на РЗИ, че с цел да бъде намален натискът върху лечебните заведения в условията на нарастващо разпространение на коронавирусната инфекция, предстои да бъде приет пакет за лечение и диагностика на пациенти с COVID-19 в амбулаторни условия. По този начин общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ ще могат да предписват изследвания и лекарства на граждани, при които е установена инфекцията, като заплащането ще става по линия на Националната здравноосигурителна каса.

снимка – МЗ

Пакет за Ковид наблюдение и лечение на всеки българин подготвят от МЗ

По-рано днес заместник-здравният министър Димитър Петров предупреди, че допълнителните 1000 лв. няма да бъдат превеждани на лични лекари, които откажат грижа на пациенти с коронавирусна инфекция.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *