Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

46-и пехотен Добрички полк впечатли с възстановка на Втората световна война

Старата столица Велики Преслав бе домакин в края на миналата седмица на Националния събор на НД „Традиция”. В рамките на три дни стотици реконструктори от цялата страна пресъздадоха различни периоди от българската история – от Античността до Втората световна война. Най-впечатляваща бе възстановката „Към Берлин”, която представи епизод от Втората световна война, организирана от „46-и пехотен Добрички полк” – клубът с най-добра подготовка в България за този период. Освен безупречни униформи, снаряжение и въоръжение добричкият военноисторически клуб показа и бойна техника отпреди 76 години – многоцелеви влекач „Уилис” и мотор с кош „БМВ”. Пресъздаден бе епизод от участието на България в заключителния етап на най-големия военен конфликт в историята на човечеството. Пред очите на зрителите бойци от Българската и Червената армия превзеха бункер и силно укрепени позиции на хитлеристите. Епизодът не е от определено сражение – той се е случвал неведнъж по време на българското участие в бойните действия. Възкресен бе и споменът за подвига на ефрейтор Никола Паскалев, който по време на боя за връх Стражин тежко ранен взема страшното решение да се самовзриви във вражеския бункер, който засипва с убийствен картечен огън и коси българските войници. Така с цената на своя живот героят спасява стотици други.

Показано бе как поради грешка в разузнаването е пропуснат добре замаскиран противников бункер и българските части тръгват в атака без артилерийска подготовка. Българите са засипани с убийствен картечен, пушечен и минохвъргачен огън, дадени са десетки жертви. Поискано е подкрепление в жива сила и бойна техника от Червената армия. Вражеските позиции са засипани с артилерийски снаряди. Въпреки пораженията и жертвите бункерът оцелява и при втората атака продължава да коси българските войници и атакуващите заедно с тях червеноармейци. Командването решава да бъде направена димна завеса и под нейното прикритие Никола Паскалев се доближава до бункера и го взривява. Последва атака и превземане на вражеските позиции. Оцелелите хитлеристи са пленени.

Във възстановката участваха само безупречно подготвени реконструктори от клубовете на НД „Традиция” във Велики Преслав, Панагюрище, Априлци-Троян-Севлиево, Плевен, Шумен, София.  Не бе допуснат никакъв компромис с военноисторическия реализъм. Зрелищни пироефекти допълниха картината и допринесоха за реалистичното изживяване на участници и зрители.

По този начин достойно бе почетена паметта на над 38 000 български воини, паднали по бойните полета на Югославия и Унгария.

Военносторическият фестивал стана реалност благодарение на подкрепата от Община Велики Преслав, която заедно със спонсорите осигуриха всичко необходимо за участниците – над 200 души от 22 клуба на НД „Традиция”. Националният събор бе организиран от РК „Седми преславски полк”. Огромна заслуга и принос в организацията и провеждането на фестивала има и кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.

В тридневния фестивал зрителите видяха общо осем възстановки на тема Античност, Средновековие, Възраждане, Априлско въстание, Руско-турска Освободителна война, Първа и Втора световна война. Добричките реконструктори взеха участие в шест от възстановките – превземането на Шуменската крепост от войските на Владислав Варненчик, потушаването на Априлското въстание в Панагюрище, Шипченската епопея, епичните боеве край Дойран и Втора световна война. Добричкият клуб получи заслужено признание от организаторите за показаното високо ниво на военноисторическа реконструкция.

c