Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Победител в международна игра купи с наградата си книги за читалище в с. Гурково

Ивайло Джилянов е един от тримата победители в игра на световноизвестната компания Milka по случай 120-годишния юбилей на марката.

Другите двама сбъднаха желания на свои близки. Един зарадва майка си и я събра със сестрите ѝ в Естония, а друг получи шанса да стигне до престижно музикално училище в Щатите, за което има пълна стипендия, но няма средства за билет.

Ивайло обаче реши да сбъдне свидното желание на други – на жителите на село Гурково, община Балчик, да имат достъп до нови книги. Самият той е настоятел на Народно читалище „Свобода-1897“, с. Гурково, в което е израсъл и е тръгнал по дългия път до докторант във ВТУ „Кирил и Методий“.

Неговият жест ще радва мнозина, които отворят ухаещите на мастило луксозни издания.

Близо 100 нови книги на стойност над 1 600 лв. бяха закупени за читалищната библиотека.

„Досега за попълване на библиотечния фонд се е разчитало единствено на дарения. Години наред не са закупувани нови книги, а голяма част от фонда на библиотеката е морално остарял или закъсан и зацапан от ползване. Благодарение на закупените книги ще подновим голяма част от най-често взиманите детски книги и ще можем да предлагаме на своите читатели едни от най-новите заглавия българска и преводна литература“ – коментира своя жест Ивайло.

Чрез неговия благороден жест библиотеката се сдоби с много нови детски книги, световни бестселъри, християнска, краеведска, историческа, художествена и научно-популярна литература. Твърде вероятно е за луксозното издание на пълната колекция „Хари Потър“ да се наложи библиотеката да прави записвания сред желаещите деца да я заемат. А децата в библиотеката стават все повече, споделят от читалището.

Ивайло Джилянов е завършил бакалавърска степен по „Политология“ и магистърска степен „Дипломация и национална сигурност“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В момента е докторант към катедра „Политология“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Интересите му са свързани с проблемите на българите в чужбина, а също така Третото българско царство, Династията и Монархическия институт. Бивш заместник-председател на Студентски съвет на ВТУ, а също и главен редактор на вестник „Университет. Вестникът на великотърновската академична общност“. Има стаж в посолството на България в Скопие. Бивш ръководител на клуб „За Вярата, Царя и Отечеството“ – Велико Търново.

c