Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Майстор, посветен в тайните на дървото, показва уникати в самостоятелна изложба в Добрич

Вдъхновен от Рафаиловия кръст в Рилския манастир, Алексей Алексиев сътворява кръст от 300-годишен чемширов ствол, в който вгражда миниатюрни плочки с изобразени на тях библейски сцени от Новия завет.

Изложбата-дърворезба на Алексей Алексиев ще бъде открита с вернисаж (от 16:00 до 18:00 ч.) на 19 август в Художествена галерия – Добрич.

Авторът е роден на 01 януари 1961г. в София. По образование е инженер–химик и до 1994 г. е работил в Института по приложна минералогия към БАН. След 94-та намира призвание в дърворезбата и се посвещава на дървопластиката в градска среда. От 1997- 98 година започва да се занимава и с църковна тематика, като изработва основно миниатюри. Известно време живее с родителите си в Индонезия и там се записва в школата на майстор Варсоно. От него научава тайните на ажурната дърворезба. По-късно е ученик и на Петър Кушлев.

Вдъхновен от Рафаиловия кръст в Рилския манастир, той изработва кръст с 30 миниатюрни плочки с филигранни изображения на библейски сцени от Новия завет. Изработен е от чемширово дърво на 300 години, като авторът е следвал  средновековната традиция. В изложбата заедно с кръста ще бъдат представени и декоративни миниатюри, които са били изложени в залите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2019 г. Експозицията в ХГ – Добрич включва църковна дърворезба, като предпочитан образ в творчеството му е българският светец Иван Рилски, животни, митология и резбовани дървени бижута.

За духовното си верую, Алексей Алексиев споделя: Не бих посегнал на живо дърво. Затова избира изсъхнали или отсечени дървета, на които дава нов живот чрез дърворезбите си. Търси контраст между околната среда и шумните градски улици и булеварди, като изпълва дървото с митологични герои, растителни мотиви, насекоми, птици и животни. Привличат го дървета, които имат собствен облик и носят отпечатък от някакво събитие – „хралупести, чепати, по-особени дървета“.

Алексей Алексиев

Роден е през 1962 г. в гр.София. От малък се занимава с художествени занаяти и приложно изкуство. Едва четиригодишен, изрязва фигурки от дърво с ножчето на дядо си. През 1972 – 74 г. посещава курсове по дърворезба в гр. Джакарта – Индонезия, при майстор Варсоно. През 1975 –  76 г. учи при худ. Петър Кушлев.

  • 1984 г. – Участие в ОХИ, гр. София, ул. „Шипка” 6
  • 1988 г. – Участия в ОХИ; самостоятелни изложби
  • 1994 г. – Самостоятелни изложби на открито, монументални творби: пред  Народния театър „Иван Вазов“; на гроба на Иван Вазов; до църквата „Света София”; галерия „Артъс“
  • 1995 г. – Самостоятелна изложба на открито, монументални пластики:
  • на Орлов мост, Борисова градина, кв. Изток, Бояна, Банкя и др.
  • 1998 – 2005 г. – Работи предимно на църковна тематика – миниатюри дърворезби за Атон, Гърция
  • 2005 г.  – Участие в ОХИ; международен пленер с. Камен бряг; Градска галерия –  Каварна
  • 2006 – 2013 г. – изработва уникалния Алексиев кръст
  • 2008 г. – Съвместна изложба с П. Балев „Графика и дървопластика“ галерия “Дрита“
  • 2013 г. – Монументална пластика – Борисова градина, „Дърво на гората“
  • 2014 г. – Монументална пластика, Цариградско шосе, „Дърво на времето“
  • 2015 г. – Изложба в гр. Бишкек, гр. Венеция, гр. Одеса
  • 2018 г. – АГ болница – Шейново, Монументална  пластика, “Дърво на живота“, Проскинитарий в манастира „Свети Дух“ гр. Годеч
  • 2018 2019 г. – Алексиевият кръст е изложен в НБКМ
  • 2019 г. – Самостоятелна изложба: “Дърворезба, малка пластика, миниатюра“ в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“
  • 2020 г. – Монументална пластика „В памет на жертвите на коронавируса“ – дърво в кв. Лозенец

Негови работи са притежание на музеите на Атон, Ватикана, Лондон, Модена, Чикаго, Сидней, Милано, както и личната колекция на  принца на Монако.

Авторът продължава да твори в областта на малката пластика, монументални дървени скулптури, дърворезба и миниатюри.

снимки: sofialive.bg

c