Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Лесовъд от Добрич: Безобразие е да се секат здрави липи и да няма грижа за новозасадените дървета

Отсичането на 18 липи на ул. „Любен Каравелов“ в Добрич продължава да предизвиква коментари сред гражданите. Мненията в социалната мрежа са различни – от категорично неодобрение да се премахват здрави дървета, до съгласие, предвид предстоящата реконструкция на тротоарите и улицата, какъвто е проектът на Общината.   

Заповедта на Общината от 19 юли, която бе предоставена на Про Нюз Добрич от администрацията, е да се премахнат 18 броя дървесен вид от рода Липа на ул. „Любен Каравелов“, в отсечката от ул. „Захари Стоянов“ до бул. „Трети Март“. Според документа, компенсаторно ще бъдат засадени 23 дървета от един от видовете: Кълбовидна каталпа, кълбовиден шестил, кълбовидна акация или явор. Засаждането следва да се извърши след приключването на дейностите по полагане на настилките на тротоарите.

Стоян Стоянов е добричлия, завършил е специалност „горско стопанство“ в Лесотехническия университет, работи в Горско стопанство-Добрич. Той потърси медията, за да заяви, че е категорично против да бъдат отрязани здрави липи в перфектно състояние, каквито и реконструкции да се предвиждат.

„Тези липи не са стари, те са около 40-годишни, а този вид живее над 200 години. Тези дървета си изпълняват екологичните функции. Не виждам смисъл едни хубави липи да се режат, в следващия момент да даваме пари за нови дървета и да ги чакаме 20 години да пораснат. Дърветата са източник на кислород, те фотосинтезират, усвояват въглеродния двуокис, пречистват въздуха, те са белите дробове на града. Задържат влага, регулират температурата, това са едни естествени климатици“, казва Стоянов.

Според него дърветата не пречат на предвижданата рехабилитация на участъка. Стоянов подчерта, че ул. „Кирил и Методий“ е пример как да се направят тротоарите така, че дърветата да не пречат, да не повдигат тротоарната настилка, да си изпълняват полезната функция и в същото време да има място за детски колички и пешеходци.

Съвсем различно е положението по ул. „Васил Левски“. „Асфалтът на тротоарите там е изливан преди много години и то плътно около стъблата на дърветата, които тогава са били млади – около 10 см в диаметър. Затова когато дървото расте надига асфалта. Това, което е необходимо, е да се изреже асфалтът, да се подравни тротоарът и да се запазят дърветата. Когато се оформи правилно новият тротоар, какво пречи да се запази дървото?“, пита добричлията.

По думите му, за да не се сече дървото, трябва около него да се оформи пространство метър на метър, за да може свободно стволът и повърхностните корени до самия ствол да се развиват нормално. Да, казва той, има надигнат асфалт, размърдани тротоарни плочки, но това не е причина да се реже дърво.

„През 80-те години на миналия век са положени много усилия да се озелени градът. Полагани са грижи. Преди години се виждаха цистерни с вода, които поливаха дърветата. Сега няма такова нещо. В годината на засаждане дървото има нужда от напояване, защото не си е пуснало добре кореновата система. Иначе няма да се прихванат. Сега виждали ли сте да се поливат новозасадени дървета? На ул. „Васил Левски“ има такива изсъхнали фиданки. Не е важно само да го посадиш, важно е и да се грижиш за него“, изтъква Стоянов.

Той коментира отговора на Община Добрич на наше запитване за премахнати и новозасадени дървета. От Общината информираха, че „през периода 2019-2021 г. са премахнати около 40 дървета, чието разположение или развитие е представлявало потенциална опасност за прилежаща инфраструктура и качествено изпълнение на проекти. За този период Община град Добрич, съвместно с различни дарители и организации, е засадила около 300 броя дървета от видовете Червен Дъб, Бреза, Китайски мехурник, Пауловния, Ела и Смърч.“

От Общината ни посочиха и местата, където са засадени тези дървета - ул. „Максим Горки“, зелени площи западно от ДТ „Йордан Йовков“, зелени площи, разположени по ул. „Кирил и Методий“, източно от кръговото което свързва ул. „Цар Петър“ и ул. „Васил Левски“, западната част на ул. „Полковник Дрангов“, зелени площи в Градски парк „Св. Георги“, протежението на бул. „Добруджа“.

В отговора на Общината се казва, че видовете се намират в задоволително състояние.

„Не виждам 300 дървета в града, посадени за 2 години. Може да има, но дали има 300 прихванати дървета е друг въпрос“, посочи Стоянов.  

Доказателството е на ул. „Васил Левски“, където има поне пет провалени фиданки. Стоянов казва още, че през зимата на бул. „Добруджа“, пред строяща се нова кооперация, са отсечени 5 дървета. Не разбира с какво са попречили на строителите.

На ул. „Сан Стефано“ пък се виждат пънове – отрязани дървета, които не са презасадени. „А се твърди, че за всяко премахнато дърво веднага ще се засади ново. Има десетки примери в града на отсечени дървета, пъновете стоят на тротоара, даже не са премахнати и пречат на движението“, изтъква добричлията. 

c