Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Щъркелите отлитат на юг, хиляди прелитат над област Добрич

Белите щъркели вече започнаха своето изтегляне от Европа на юг. Ята от хиляди  птици прелитат над Добруджа.

Тези дни в района на село Пчеларово, община Генерал Тошево, любителят орнитолог Валентин Катранджиев е видял да прелитат малко над 3 000 птици.

По думите му, не може да се твърди, че е рано за отлитане на птиците на юг.

„Белия щъркел започва миграция през последните дни на юли и приключва обикновено в първата половина на септември. Но най-интензивна миграция е в последната десетдневка на август“, коментира той пред Про Нюз Добрич.  

Миграцията винаги протича в едни и същи времеви граници. За да има промяна, трябва драстични промени в цяла Европа, обясни Катранджиев.

Обикновено има пиков ден през есента, който е различен всяка година. Тогава прелитат най-голям брой птици. Обикновено това се случва, след като е имало няколко дъждовни дни, при които на Север птиците се спират за ден-два и чакат времето на юг да се оправи. През последните години той е изброявал да прелитат изведнъж по 16 000 бели щъркела.

Щъркелите са част от всички 44 вида птици, които са реещи. Те използват термалите, като се издигат нагоре, отварят криле и се реят, без да изразходват енергия. По този начин птиците се реят над земната повърхност като преминават огромни разстояния към набелязаната посока. Така пестят значителна енергия като свиват крилете си доста рядко.

Наближи ли есента, европейският бял щъркел отлита на юг - през пустинята Сахара към страните от района на Сахел в Африка. Това е начин да избегнат студа и липсата на храна през зимата в Европа. Понякога птиците прелитат над 4000 километра

Основният поток на европейската популация преминава над територията на България. Пътят от Източна Европа до Субсахарска Африка се изминава за по-малко от месец при средна скорост на полета от 38,2 km/h и средна дневна продължителност от 8 часа и 48 минути.

Около 10 август белите щъркели започват да се събират на групи за отлитане към по-топлите южни страни, обикновено това става около селищата, по стърнищата и на места, където могат да наберат височина от топлите въздушни потоци, коментира експертът от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Петър Янков.

През територията на България минава основен миграционен път - Виа Понтика. Страната ни е една от ключовите за птиците, през нея минава голяма част от популацията на белия щъркел, гнездящ в Европа. Повечето отлитащи птици, търсят най-подходящия път от гледна точка на въздушните потоци, в най-източната част на континента. На тези условия отговаря крайбрежието на Черно море.

Няма връзка между ранното отлитане на щъркелите и предстоящата зима, коментират експертите. Така те опровергават поверието, че рано отправилите се на юг щъркели вещаят сурова зима.

Снимка: Валентин Катранджиев

c