Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

Експерти за имунитета на Ковид ваксинираните и на преболедувалите

Сред лекарското съсловие трудно могат да бъдат открити антиваксъри. Когато обаче ваксинирането започне да се налага “на всяка цена”, то вече се превръща в контрапункт на основното правило “преди всичко не вреди” и ситуацията се променя.

В Европа и по света отново се заговори за надвиснала поредна Covid вълна, на дневен ред са апокалиптичните епизоди от изминалата 2020 година, в същото време защитната теза за масово ваксиниране се пропуква. Информацията, която достига до нас е противоречива, често свързана с финансови интереси, затова и опитите за въвеждане на задължителна имунизация срещат силен отпор в Европа.

Възниква и въпросът – нужно ли е изкуствено стимулиране на имунитета при преболедувалите и дали то е безобидно?

ОТГОВОРИТЕ – от лекари в Ковид отделението на УМБАЛСМ “Пирогов” – хората, които първи в България се сблъскаха с вируса.

Преболедуването от дадена инфекция, в случая коронавирусната, е своего рода ваксина, получена по естествен път.

доц. Петър Атанасов, началник на клиниката по Вътрешни болести

Една голяма част от вирусите генерират траен и понякога доживотен имунитет – т.нар. природна ваксина. Дете, преболедувало варицела, в 99% носи ефективен имунитет. Какъв е смисълът да го ваксинираш? Там вече има завършена имунизация. Все едно да гасиш пожар с бензин. Изкуственото внасяне на допълнителен антиген може да доведе до хиперимунна, автоимунна реакция, до заболяване, което да застраши не само здравето на човека, но не дай Боже и живота му. Затова в тези ситуации трябва да се подхожда много разумно и прагматично.”

При 99% от пациентите на Пирогов, преболедували Covid-19 преди година, се наблюдава трайно покачване на имунитета. Едва при трима души, от 600, има спад на антителата, като все още не са достигнали критично ниски стойности.  Това се съобщава и в множество публикации на клиницисти по света, през чиито ръце са преминали пациенти със заболяването.

Един преболедувал носи целия клас антитела от типа „anti– SARS – Cov2”, докато отделните ваксини генерират конкретен клас IgG – пояснява доц. Атанасов.

“Образно казано, това са специалните части за бързо реагиране – “подводничари”, “парашутисти”, … „вътрешни войски” да ги наречем.Не е доказано, че настоящите ваксини, предизвикват „продукция” на IgA – т.нар. “граничари”, които да възпрепятстват „нападащия” вирус още на входната врата (границите), т.е. лигавиците – очи, носоглътка, черва и да му попречат да достигне в кръвта. Този, който се е сблъскал с вируса има много по-подготвена и ефективна армия (т.е. цялата армия) в сравнение с всеки ваксиниран, който след определено време трябва отново да се реимунизира и практиката го показва. Не мога да си обясня защо се разпалва тази психоза „ваксинация на всяка цена”. Да не говорим за ваксинирането с две различни ваксини – векторна и РНК – това противоречи на здравия разум. Защо трябва да се спекулира с науката? А по отношение на преболедувалите е абсолютна дискриминация.“

Що се отнася до повторното заразяване, трябва да се уточни колко са пациентите, на фона на останалите преболедували. Струва ли си заради две-три изключения, да се налага поголовно ваксиниране и на хората с траен имунитет? – Отговорът на много лекари е “не”. Въпреки това здравните сертификати са само за ваксинирани и “доказано преболедували”. А останалите, които не са регистрирани и имат антитела? Нали именно на базата на антителата може да се установи кой какъв имунитет има и дали е опасен за околните.

Въпреки предупрежденията на специалистите, сертификатите създадоха илюзорното усещане за недосегаемост – и броят на новозаразените отново расте:

“Искрено се надявам да няма вълна в истинския смисъл и да се справим с предстоящия епидемичния пик, без да ни претоварва като предишното цунами – казва лекарят. – За момента не мога да стъпя на стабилна база данни, за да дам точен отговор колко българи нямат антитела. Споменава се за популация около 2 млн. души. Между тях може да има голяма част такива, които са се сблъсквали с вируса и са преболедували в лека или безсимптомна форма, такива хора ще имат имунитет, който да ги предпази. Дай Боже да няма нова вълна! Имаме вече два сериозни урока и трябва да сме подготвени.”

източник: БНР / снимки: БГНЕС

Follow Me:

Related Posts

  1. Валентин Василев says:

    DW: Разпространяват ли ваксинираните вируса?
    Лекото протичане на болестта при ваксинираните води до други рискове: тя често минава незабелязано и болните бъркат инфекцията с коронавирус с настинка или алергия. Ето защо е интересен въпросът колко заразни са хората, които са инфектирани с коронавирус, въпреки че са ваксинирани. Проучванията показват, че ваксинираните носят също толкова висок вирусен товар, колкото хората, които не са били имузирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *