Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Двама доброволци и пожарна спряха огромен пожар в района на Генерал Тошево

Колеги спасиха нивите на земеделски производител, голяма акациева гора и пчелини в района на селата Конаре и Тригорци  

Над 350 декара с насаждения и огромна акациева гора между селата Конаре и Тригорци бяха спасени от двама млади мъже.

Иван Петров и Георги Русев, които също се занимават със земеделие, видели отдалеч, че горят ниви край село Конаре. Веднага подали сигнал в пожарната и отишли на място.

„Бяхме в района на село Балканци, когато видяхме пожара“, обясни Иван Петров. „Голям пожар, още малко и щеше да навлезе в гората и Тригорци пак щеше за изгори. Добре, че дойдоха пожарникарите, защото огънят беше стигнал на 10 метра преди гората“, разказва младият мъж. И припомня, че преди две години там също е имало голям пожар.

Семейството на Станислава Йорданова има ниви до село Конаре, които в две от страните си граничат с гора. Тази година били засети с пшеница и лавандула. Пшеницата се отглежда от арендатор, а жътвата й е приключила преди десетина дни.

„Иван Петров и Георги Русев са видели дим, докато били в района. Отишли са на място и започнали да опитват да гасят. Звъннали са на пожарната веднага и огнеборците пристигнали от Генерал Тошево за 20 минути, а разстоянието е дори повече от 20 километра“, разказа за Про Нюз Добрич собственичката на земите Станислава Йорданова.

Младите мъже успели да спрат пожара на около 50 метра с полето с лавандула. „Ако не бяха те, щях да остана без реколтата, а съм вложила над 30 000 лева в това поле“, сподели младата жена. Смелите доброволци са спасили както нейните 350 декара, така и съседните ниви, както и огромна акациева гора, а също и кошери с пчели, които се гледат наблизо – в съседен полезащитен пояс.

Вероятно пожарът е умишлен, каза Йорданова. Според пожарникарите огънят не е избухнал сам. Тръгнал е от средата на нивата, а не от запалено стърнище.

За собственичката на спасените ниви Иван Петров и Георги Русев са герои. „Звънели са няколко пъти в пожарната, за да се уверят че бързат и идват“, разказа тя.

„Иван Петров и Георги Русев, благодаря, че бяхте в точното време на точното място, че реагирахте светкавично и адекватно. Благодаря, че помогнахте на пожарникарите и заедно успяхте да овладеете пожара! Днес вие сте моите герои. Дано винаги има кой да помага и на вас! На мен ти и семейството ти можете да разчитате на 100%.  Ако не бяхте вие, днес аз лавандула нямаше да имам, другите полета не знам в какво състояние щяха да са, а гората нямаше да я има. Огромно благодаря и на момчетата от пожарната от Генерал Тошево. Страхотни сте всички. Пазете се, бъдете здрави и винаги такива професионалисти!“, написа Станислава Йорданова в социалната мрежа като благодарност за мъжете, които с човечност и колегиалност спасиха района от изпепеляване.

c