Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шабла отбеляза 105 години от отвличането на хиляди добруджанци от румънските власти

105-ата годишнина от откарването на десетки хиляди добруджанци от румънските власти в концентрационни лагери в Молдова бе отбелязана днес в Шабла.

Пред паметната плоча с имената на мъчениците от морския град, оставили костите си в лагерите на смъртта, отец Павел Максимов от храма „Св. Харалампий“ отслужи панихида. Старши експертът „Културно и историческо наследство“ в общинска администрация на Шабла Илиян Христакиев припомни събитията от 1916 г., като отбеляза, че на територията на общината, освен в града, паметни плочи с имената на откараните от съответните селища има и в селата Дуранкулак, Езерец и Граничар.

Шабленецът Проф. д-р Ивелин Иванов – ръководител на катедра „Стара и средновековна история“ във Великотърновския университет,  подчерта, че историците са длъжници на съвременниците за събитията от онова време, а следа за това, че ги е имало, са паметните плочи, които да напомнят на поколенията за историческите факти. Речта му завърши с думите: „Ще перифразирам известната мисъл, че никой не е забравен и нищо не е забравено: Никой не ТРЯБВА да бъде забравен и нищо не ТРЯБВА да бъде забравено, уважаеми съграждани!“.

Пред паметната плоча с имената на страдалците бяха поднесени венци от името на Общински съвет Шабла, кметът на община Шабла, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Народно читалище „Зора 1894“, Общински детски комплекс, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, пенсионерски клуб „Надежда“.

Цветя на плочата положиха жители и гости на града.

c