Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Закриват три детски градини в община Балчик

снимка: dreamstime.com

От 15 септември се закриват три детска градини в община Балчик – тези в селата Безводица и Преспа и филиал „Изток" към ДГ №3 „Чайка" в Белия град. Решението бе взето на последното заседание на Общинския съвет.

За Про Нюз Добрич началникът на отдел „Образование, хуманитарни, социални и стопански дейности” Красимира Кирчева обясни какви са причините, наложили закриването на градините. По думите й доста отдавна има заповед на кмета на Община Балчик за преустановяване на дейността в ДГ в Преспа и Безводица поради рязкото намаляване на децата. „Нямаше смисъл да продължават да функционират двете детски градини – каза Кирчева. – Децата се извозваха към най-близката средищна детска градина в село Сенокос с ученически превоз и придружители”.

Половината от децата във филиал „Изток” на ДГ „Чайка” в Балчик тази година тръгват първи клас и остават много малко – едва 6 деца, посочи началникът на отдела. Обясни, че няма смисъл филиалът да функционира, защото се нуждае от прекалено голям ремонт, изискващ много ресурси. Кирчева допълни, че в трите детски градини, които функционират на територията на града, има достатъчно свободни места, които могат да поемат децата от филиала.

Според решението на ОбС записаните в детските градини в Безводица и Преспа деца за учебната 2021/ 2022 година ще бъдат пренасочени към ДГ „Мир” в Сенокос. Записаните във филиал „Изток" на ДГ „Чайка" малчугани пък ще бъдат пренасочени към ДГ „Здравец" и ДГ „Чайка" в Балчик

c