Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата да нищи прехвърлянето на улица до морето на частен имот в Балчик

Областният управител не упражнява контрол по решения на общинските съвети по спазване на Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Това могат да правят общините или ДНСК, съобщиха от областната администрация в отговор на зададен от Про Нюз Добрич въпросотносно прехвърлянето на улица на първа линия до морето в Балчик. Припомняме, че общинските съветници от “Демократична България” в Балчик Владимир Лафазански и Симеон Симеонов в отворено писмо до областния управител поискаха  да предприеме действия за отмяна на решението на Общинския съвет.

Преди дни от пресцентъра на Демократична България съобщиха, че в края на юли общинските съветници в Балчик уважиха искането на Станко Станков, собственик на “Бряг” ООД и бивш кмет на морския град, за промяна в Подробния устройствен план. Искането е още от 2007 г., когато фирма “Бряг” придобива имот на първа линия край алея “Дамбата” в Балчик. Пред имота минава крайбрежната улица на града, която стига до стената на Двореца и “глухата” ѝ част бе общински паркинг, който се използваше от туристите в града. С решението на общинските съветници на практика фирмата придобива половината улица пред имота, а общинският паркинг е отрязан наполовина, заявиха от ДБ.

ДБ иска от областния управител на Добрич да спре прехвърляне на улица в Балчик

Съгласно чл. 83 ал. 2 от правилника „Прегласувано решение е окончателно“, а искането на собственика на “Бряг” вече два пъти е отхвърлено от общинските съветници – през февруари 2020 г. и през октомври 2020 г.

От Демократична България настояха за отмяна на решението на ОбС,  което двамата съветници заявиха в специална декларация.

Областният управител не упражнява контрол по решения на общинските съвети по спазване на Закона за устройство на територията /ЗУТ/. В случая казусът касае именно прилагане на ЗУТ. Съгласно действащата в страната нормативна база контролът се осъществява от общините и от Дирекция „Национален строителен контрол“, съобщиха от областната администрация. От там допълниха, че при казуси като визирания от политическата сила, може да се подаде сигнал в Прокуратурата за изясняване на обстоятелствата.

c