Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мелби и шейкове от парафин изработва майка на дете с увреждане от Добрич

Красиви свещи във вид на мелби, шейкове, плодови салати, които могат да бъдат объркани с истински, изработва Стела Илиева от Добрич. Тя е майка на 14-годишната Александра Маркова, която страда от Детска церебрална парализа и Епилепсия. Сръчните й ръце творят също свещи като плодови кремчета, такива с желирани плодове, горещ шоколад, капучино, кафе със сметана…

За Про Нюз Добрич Стела разказа, че се е вдъхновила да изработва страхотните сладкарски изделия в началото на лятото. Решила, че те ще са изключително приятни за горещите месеци. Преди това добричлийката е правила от парафин красиви свещи, букети, чаши с вино и бира, но те са се търсили за подаръци предимно по Коледа.

Плодовете, които се поставят в мелбите, плодовите салати, се изработват чрез силиконов молд със съответната форма, в който се налива восък, обясни съгражданката си. Така изпод ръцете й излизат чудни ягодки, малинки, лимончета, портокалчета. Всеки един плод си е с неговия аромат и цвят. Стела разказа как прави мелба: „Поставям в чаша плодчетата, изливам парафин, който е основата на мелбата, декорирам пак с парафин във форма на сметана и отново слагам плодчета. Поставям и някаква бисквитка. Това, което изглежда като топка сладолед, също се излива в молд”. По думите на майсторката мелбата от парафин е с големина колкото реалната, около 500 грама.

Съгражданката ни разказа, че не гледа от никъде за да сътвори парафинените си изделия. Импровизира на момента и за това всяко от творенията й е по-различно от другите. По думите на жената с парафина трябва да се работи бързо, защото бързо се стяга.

Според добричлийката към парафинените й творения има голям интерес. Тя ги продава основно в групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане” във Фейсбук, в която членува. Клиентите й ги поръчват предимно за подаръци като вид сувенир, като нещо по-различно, което не се среща в магазините. Най-търсени са плодовите кремчета, защото са по-малки и практични, както и млечните шейкове, но има голям интерес към всичките й творения.  

Стела разказа, че и други жени в България са започнали да изработват подобни на нейните мелби, плодови салати, шейкове. Среща ги в различни групи в социалната мрежа. Това само ме радва, посочи тя.

Добричлийката сподели и за новите си идеи, които предстои да реализира. Ще предложи нови свещи във вид на шейкове в чаша за мартини и в кокосови орехи. Ще наблегне и на букети от парафинови цветя, тъй като будят интерес във връзка с първия учебен ден. Те ще бъдат декорирани в дървени кутии, сандъчета и кашпи.

c