Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

+20%: По-високи стартови възнаграждения за работещите в музеи и галерии

снимка: bsu.edu

Актуализацията ще бъде факт от началото на 2022 година

С подписания нов колективен договор в сектор Култура се актуализират началните минимални възнаграждения за работещите в музеи и галерии. Това бе оповестено от пресцентъра на КНСБ.

Новият браншови колективен трудов договор за музеи и художествени галерии е бил подписан в края на юли от Министерството на културата, Независимата синдикална федерация "Култура" към КНСБ, Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа", Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Сдружението "Ръководители в областта на културата".

С него е било постигнато съгласие на страните по въпросите на трудовите, осигурителните отношения и жизненото равнище на работещите в музеите на бюджетна издръжка, Центъра за подводна археология и Българската национална филмотека.

За първи път чрез новия браншови договор работодателите се ангажират от 1 януари 2022 г. да бъдат въведени начални минимални възнаграждения, съобразени с ръста на минималната работна заплата, за всички служители в сектора. Очаква се това да доведе до повишаване на стандарта с поне 20 процента.

Договорът е подписан за период от две години.

Другите нови пунктове, включени в текста на БКТД, са свързани с увеличение на:

  • процента за прослужено време - от 1 на 1,1 на сто
  • по-голямо обезщетение при пенсиониране на служители със стаж над 25 г.
  • увеличение на размера на допълнителното възнаграждение за служители, придобили образователна и научна степен "доктор" и научна степен "доктор на науките"
c