Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Център за бедстващи червеногуши гъски изграждат в община Шабла

снимка: BirdLife Europe

Обществена поръчка за проектиране и изграждане на Център за временно настаняване и първа помощ на ранени и пострадали червеногуши гъски и тяхната рехабилитация обяви Община Шабла. Дейностите са по проект  „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида (ПД,2018)“ , финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020.

Центърът ще бъде изграден чрез поставяне на леки биотехнически съоръжения на терен с площ 15 500 кв. м, собственост на Община Шабла. Предвижда се в рамките на терена, около 800 кв. м, да са заградена и покрита с мрежа площ, включваща и навес до 50 кв. м. Цялата заградена площ ще бъде до 6 дка.

В заградената територия ще бъдат настанявани бедстващи червеногуши гъски и други видове птици, на които при необходимост ще бъде оказвана първа помощ до изпращането им в Спасителен център или до възстановяването и освобождаването им обратно в природата в случаите, когато не се налага специализирана ветеринарномедицинска помощ.

Предвижда се също в имота да бъдат поставени 3 самостоятелни преместваеми обекта (фургони) – склад за храна и инвентар, манипулационна и административна част.

Цялата поставена инфраструктура ще бъде оградена с мрежа и изградени портал и филтър за обеззаразяване. Центърът ще бъде захранен с ток и вода. Предвидено е поставянето на 3 климатични системи в преместваемите фургони. За сигурността на Центъра, ще бъде доставена и монтирана система за видеонаблюдение.

Прогнозна стойност на обществената поръчка е 134 346.66 лева без ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е 23 август.

c