Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Питат за непрекъснатия тормоз над жителите на Добрич от шумни заведения

Защо резултатите от стотиците сигнали за тормоз от шумни заведения в квартал „Добротица“ е нулев, питат от партия „Възраждане“ в Добрич. Запитването е изпратено до кмета на Добрич Йордан Йорданов, председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков, до РЗИ и ОД МВР.

„Квартал „Добротица“ беше едно от местата в Добрич, което се радваше на относително спокойствие и нормалност. Уви, седмици наред, жителите на квартала са подложени на безпрецедентен тормоз от заведения намиращи се на бившия хиподрум и в сградата на бившата  “Аско Деница”.

Увеселителните заведения изобщо не се съобразяват със забраната за високи нива на шум и в края на седмицата, просто е невъзможно да се спи. Шумът е толкова силен, че се чува до съседния кв. Дружба и бившето училище “Дора Габе”. Започва се 12:00 и продължава до 04-05:00 сутринта.
Стотици жители на кв. Добротица подават сигнали на тел. 112, но сигналите им остават глас в пустиня. Служителите на ОД МВР обясняват, че изпращат патрулен автомобил, който не решава проблема и нечовешкият шум в малките часове, продължава дни наред“, се посочва в запитването. От „Възраждане“ припомнят, че, съгласно Закона за защита от шума в околната среда, Кметовете на общини или упълномощени от тях длъжностни лица упражняват контрол за спазване изискванията на този закон в тихите зони и урбанизираните територии;

Този закон казва още , че се „забранява озвучаването от физически лица или от обекти по ал. 1 и на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение, включително когато озвучаването се излъчва от място извън строителните граници на селищната територия или от неурбанизирана територия за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч., с изключение на териториите на религиозни храмове, железопътни гари, автогари, аерогари, морски гари и при използването на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия“.

От „Възраждане“ питат:

Защо компетентните органи Кмет на Община Добрич, Общински съвет, РЗИ и ОД МВР Добрич не изпълняват задълженията си да осигурят тишина и спокойствие на жителите на кв. Добротица в периода 23,00 до 8,00 ч.?

Колко сигнала за високи нива на шум на кв. Добротица са регистрирани в Община Добрич, РЗИ Добрич и ОД МВР?
Какви действия са предприети за защита спокойствието на гражданите и защото резултатите са нулеви?

"Възраждане-Добрич очаква спешен отговор, за да преценим дали отговорните лица ще вземат адекватно отношение или отново ще се наложи да предприемем действия и мерки за защита спокойствието и съня на жителите на кв. Добротица", се казва в запитването, подписано от Георги Георгиев и Константина Спасова, председател Възраждане Добрич.       

Със запитването на "Възраждане" можете да се запознаете тук:

Снимката е илюстративна           

c