Водещи новини - дясно Общество Спорт

Златната Стойка Кръстева от Добрич е БГ спортист №1 за август

Олимпийската ни шампионка по бокс от Токио 2020 съвсем заслужено бе избрана за спортист №1 на месец август.

Стойка Кръстева: Благодаря на Бойко Борисов и на неговия екип.

БГ спортист № 1 на месец август е Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, а нейният личен треньор Борислав Георгиев е треньор №1 на месеца, в анкетата на Пресклуб „България”. Шампионското дуо получи наградите си в присъствието на генералния секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев, както и на председателя на ОСК „Локомотив” София Даме Стойков.

Стойка Кръстева сподели, че има нужда от малко почивка, преди да вземе решение как ще продължи развитието на нейната кариера. За нея олимпийският турнир е започнал с финал – още в първия мач. Припомняме, че в него тя отказа представителка на азиатската школа – поставената под №2 в схемата виетнамка Ти Там Нгуйен, с 3:2 гласа.

„Нямаше нито един слаб боксьор, срещу който аз играх. Това, че ние ги преодоляхме, а на някои изглеждаше, че е с лекота, означава, че българският отбор по бокс е най-добрият, когато сме обединени.”

„Основно искам да благодаря на дългогодишното управление, което под ръководството на Бойко Борисов направи доста зали. Помогна ни нашата подготовка да върви.“

„Винаги когато сме имали някакви нужди, говоря както от мое име, така и от името на федерацията и сме се обръщали за помощ към министерството и към това ръководство, те са се отзовавали, за да може ние както спортисти да сме на ниво. Да представим България на Олимпийските игри по много добър начин. Със сигурност искам да благодаря на Бойко Борисов и на неговия екип.“

Запитана къде се чувства най-добре, предвид че Плевен и Добрич подготвят да я направят „Почетен гражданин”, а същото се отнася и за София, олимпийската шампионка заяви: „Щастлива съм че хората отбелязват този труд и това внимание. Най-добре се чувствам в България! Добрич си ми е присърце”.

Добрич посреща олимпийската шампионка Стойка Кръстева на 13 август

Нейният треньор Борислав Георгиев от своя страна разкри, че заедно със Стойка работят усилено в спортното училище „Неофит Рилски”, където са учители, и вече обучават със свои колеги 90 деца. Той не пропусна да благодари на двама специалисти, без които златният медал на Кръстева може би е нямало да бъде факт.

„Благодаря на Ивайло Лазаров от НСА, който изключително много ми помогна за физическата подготовка. Аз съм такъв човек, че когато не съм сигурен в нещо или не го разбирам до такава степен, търся помощ. Той направи така, че Стойка да се намира в тази кондиция, в която я видяхте. Дори се чувахме по телефона от Токио, за да изготвим план всеки ден какво да се прави между срещите, за да не губи скорост и сила. Благодаря и на Иван Иванов, нашият психолог. Преди финала бях убеден, че Стойка трябва да е агресивна и да напада турската съперничка. Прочетох обаче различни анализи и коментари на мои колеги, които препоръчваха тя да е предпазлива и да не бърза. Това ме разколеба и му звъннах. Той ми даде много интересен пример с Жозе Моуриньо. Каза ми: Ако Жозе има Меси и Роналдо в отбора си и им каже – играем защита днес, как ще реагират? – Тогава разбрах, че аз имам Стойка Кръстева и тя трябва да играе в атака от първата секунда”.

Коя е Стойка Кръстева от Добрич, която пренаписа историята на българския бокс

източник: СПОРТАЛ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *