Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

След Добрич и Плевен, София също прави Стойка Кръстева Почетен гражданин

След заявените намерения олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева да бъде предложена за почетен гражданин на Добрич и Плевен, тази вечер стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова също ще предложи на Столичния общински съвет да я удостои със званието Почетен гражданин на София, както и нейния треньор Борислав Георгиев.

Днес  Фандъкова се е срещнала със Стойка Кръстева и Борислав Георгиев и ги е поздравила за големия успех. С победата на Стойка Кръстева България заема 8 място в света по бокс.

Кръстева е треньор по бокс в столичния спортен клуб "Локомотив" и в Спортното 153 училище "Неофит Рилски" в район "Надежда" в София, където учат над 450 деца.

За 9-те години, в които Борислав Георгиев е президент на боксовия клуб "Локомотив", той печели 22 медала, 7 от които златни от европейски първенства, 1 световен и 1 олимпийски - на Стойка Кръстева. Отделно от това клубът е спечелил 50 отборни купи от държавни отборни първенства в 5 от 6-те възрастови групи.

Кметът на Плевен Георг Спартански още в деня, в който стана шампионка, обяви, че предлага Стойка Кръстева да бъде обявена за почетен гражданин на града. „Вие сте присъствали на еуфорията в село Върбица, където живеят и съпругът  и родителите на Стойка. Признание за огромния успех, за положения титаничен труд и за огромния таланти на Стойка Кръстева, както и на Ивет Горанова, е да бъдат предложени и обявени за почетни граждани на Плевен. За мен ще бъде чест", коментира в събота Георг Спартански.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов до момента не е коментирал успеха на Стойка Кръстева, която донесе първата олимпийска титла на родния си град и дали като колегите си ще предложи удостояването й със званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2021 г.

Намеренията си за това обявиха още в събота Радослав Йорданов - президент на първия клуб, за който Стойка се е състезавала, Боксов клуб „Добрич“, както и ВМРО-Добрич по инициатива на общинския съветник Тихомир Маринов. 

По-рано днес Радослав Йорданов съобщи за Про Нюз Добрич,  че олимпийската шампионка  се очаква да пристигне в родния Добрич на 13 август. Той и нейният първи треньор Стефан Петков са били сред хората, посрещнали златното момиче на българския бокс на аерогарата в София, когато тя отново стъпи на родна земя. Тогава е обсъдена датата за нейното посещение.  Подготовката по посрещането й е обсъдена днес и с кмета  Йордан Йорданов, съобщи президентът на Боксов клуб "Добрич".

c