Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

На 10 август празнуват готвачите

10 август е професионален празник на готвачите. На този ден се чества  Св. Лаврентий, който е считан за техен патрон и закрилник.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил закрилник освен на готвачите и на учениците и младежите. Светията е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан.

Римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, и казал: "Това са истинските съкровища на Църквата".

През 2005 година празникът на готвачите се отбелязва за първи път в България, по идея на Българската асоциация на професионалните готвачи. Асоциацията е формирана през февруари същата година, с цел да издигне отношенията общество-готвачи  на едно ново ниво, като подобри престижа и статута на практикуващите готвачи, и да оказва ценна помощ в отношенията с партньори, организации, клиенти и колеги, в България и чужбина.

c