Водещи новини - дясно Култура Общество

На 10 август празнуват готвачите

10 август е професионален празник на готвачите. На този ден се чества  Св. Лаврентий, който е считан за техен патрон и закрилник.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил закрилник освен на готвачите и на учениците и младежите. Светията е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан.

Римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, и казал: “Това са истинските съкровища на Църквата”.

През 2005 година празникът на готвачите се отбелязва за първи път в България, по идея на Българската асоциация на професионалните готвачи. Асоциацията е формирана през февруари същата година, с цел да издигне отношенията общество-готвачи  на едно ново ниво, като подобри престижа и статута на практикуващите готвачи, и да оказва ценна помощ в отношенията с партньори, организации, клиенти и колеги, в България и чужбина.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *