Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Форум „Българско наследство“ в Балчик тази година ще премине като Събор на преселението

Седмото издание на Форум „Българско наследство“ ще се проведе в Балчик от 25 до 28 август, съобщават организаторите. Тази година събитието ще премине като Събор на преселението „Съхранена българщина“.

Сдружение „Българско наследство“ кани учени, писатели, краеведи, историци и литератори на проявите по история и етнология на българите в рамките на форума. Основното събитие е Конференция „За етнологията на българите: 80 г. от възвръщането на Южна Добруджа и съхранената българщина” с водещ доц. д-р Елена Рацеева.

Ще се проведе литературна дискусия за известния писател и журналист от началото на ХХ век Яни Калиакренски. Ще бъде представена новата книга на проф. Елена Налбантова, посветена на бесарабската литература, както и първата книга на Дмитрий Балтажи за най-младия град в Молдова – Твардица.

По време на форума ще бъде открита изложба, посветена на 80-годишнината от преселването на севернодобруджанци. Ще бъде представена филателна марка и пощенски плик, посветени на 80-годишнината от възвръщането на Добруджа след Крайовския договор през 1940 г.

В последния ден на форума ще се състои концерт на участниците в Събора на преселението. Всички мероприятия ще се провеждат в Културно-информационен център „Мелницата” в град Балчик и в салона на НЧ „Паисий Хилендарски 1870”. По традиция гостите на форума ще посетят културни обекти в Балчик.

c