Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Да помързелуваме на 10 август - Световен ден на мързела!

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Не е ясно откога и по чия идея се чества този празник, но се смята, че го има повече от 100 години. 

Мързел или леност е състояние или психологическо отношение към нещата на нежелание за вършене на дейност или за някакъв вид активност и желание за отдаване на почивка и отмора. Когато това е извън времето за отдих, има негативен смисъл, особено ако описва цялостно отношение към нещата и когато отсъства желание за извършване на труд, независимо че човек физически е напълно способен да извършва определени дейности. Мързел може да бъде и определение за човек (жаргонно).

Понякога мързелът е следствие и признак на депресия и представлява нежеланието на човек да се бори и да преодолява трудностите, както и липсата на волево усилие. Или може да бъде резултат от преумора и необходимост на организма за почивка. Един и същ човек понякога може да е мързелив, а понякога работлив.

Девизът на празнуващите днес е "Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо". Според празнуващите това ще даде нов тласък на духа. "Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене”, е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора.

За мързела казват, че е заразен и че е признак на интелигентност. По-умните хора прекарвали повече време в мързелуване. Това показват данни на проучване на екип от Университета Флорида Гълф Коуст в САЩ, цитирано от в. "Индипендънт". Откритията на учените подкрепят теорията, че хората с по-високо IQ се отегчават по-трудно, прекарвайки повече време в размишляване.

c