Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ансамбъл „Българе“ и Ути Бъчваров – гости на Празника на плодородието в Шабла

Празникът на плодородието „Шабла 2021“ ще се състои в морския град на 18 септември в градския парк, съобщават от Община Шабла. Миналата година заради пандемията той бе отменен.

За първи път събитието се провежда през 2013 година. С решение на Общинския съвет датата 14 септември, на която в християнския календар се отбелязва „Кръстовден“, е определена за ежегоден празник в община Шабла. Според народните поверия на този ден се слага началото есенния сезон, сеитбата, гроздобера.

„Щедра е природата в Шабленския край. А даровете й – прочутата шабленска капия, сочните ябълки, праскови, круши, разнообразните и вкусни сортове грозде, различните видове риба, са намерили своите добри стопани и в миналото, и днес“, посочват от Общината.

Специално жури, председателствано от известния кулинар Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи награди и грамоти. Бъчваров е изпълнявал тази важна роля и в други издания на празника.

За доброто настроение на участниците и гостите ще допринесе традиционна фолклорна програма на самодейни състави, чиито репертоар и носии допълват атмосферата на събитието. Организаторите дават възможност на желаещите да се изявят на сцената на Градски парк да заявят участие.

Покани са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари,търговци, както и общините на област Добрич и близките региони. Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 10 септември 2021 г. На всички участници община Шабла предоставя безплатно изложбена площ, върху която те да аранжират своите продукти или ястия. Пътните разходи на гостуващите групи са за тяхна сметка.

Преди обяд от 09.00 часа ще бъде организирана изложба-базар на декоративни птици и животни.

Финалът на събитието е специалното участие на НФА „БЪЛГАРЕ“.

c