Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международният ден на котките

На 8 август се отбелязва Международният ден на котките. Началото на инициативата е поставено през 2002 година, а идеята е на Международният фонд за защита на животните. Към честването на деня се включват и други защитни организации. Целта е да се напомни на хората, че котката е живо същество, което имат нужда не само от храна, но и от дом, обич, внимание и грижи.

Котките живеят близо до хората от преди поне 3500 години, въпреки че не са изцяло опитомени като кучетата. В Древен Египет котките са били използвани за пазачи на складираното зърно от мишки и други гризачи, като наказанието за убита котка в Древен Египет е било смърт.

В наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Малък процент от тях (около 1%) са чистокръвни, с регистрирано родословие. Останалите 99% са кръстоски между различни породи.

Въпреки репутацията си на единаци, домашните котки са достатъчно социални, за да формират колонии, но не ловуват в групи като лъвовете. Всяка котка си има собствена територия, като сексуално активните мъжкари имат обширни територии, а кастрираните – малки територии; съществуват и „неутрални“ територии, в които котките общуват една с друга, без териториални конфликти или агресия. Собствените територии се отбраняват яростно, първо чрез вторачване, съскане и ръмжене, а ако това не успее – чрез кратки, но шумни и яростни атаки. Биещите се котки могат да изглеждат по-големи заради настръхналата козина и извития като дъга гръбнак. Атаките обикновено се състоят от силни удари с лапа по лицето и тялото, както и захапвания, но сериозни поражения са рядкост – обикновено губещият се отървава с няколко драскотини по лицето. Сексуално активен мъжкар може да бъде въвлечен в много битки през живота си като това обикновено е „изписано“ по лицето му – често се виждат белези по носа и ушите. В битки участват не само мъжкарите, женските котки също се бият, за да защитават територията или малките си; дори и кастрираните котки защитават яростно малката си територия.

c