Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Стойка Кръстева - Почетен гражданин на Добрич, предлага първият й боксов клуб

Спортен клуб „Бокс Добрич“, първия клуб, за който се състезава олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, предлага тя да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2021 г., както и нейният първи треньор Стефан Петков.

Това съобщи за Про Нюз Добрич президентът на клуба Радослав Йорданов, който пое ръководството му след като по-рано тази година след усложнения от Ковид-19 почина неговият баща,  дългогодишен спортен деятел, подкрепял в годините много млади хора. Идеята се е родила тази сутрин, когато Йорданов е гледал финала, на който Стойка грабна златото, заедно с директора на Спортното училище и първия треньор на олимпийската шампионка.

Днес в социалната мрежа от ВМРО също обявиха, че по предложение на общинския съветник и член на спортната комисия Тихомир Маринов, също ще работят за това Стойка Кръстева да бъде избрана за почетен гражданин на град Добрич за 2021 г.

Припомняме, че през 1996 г. за Почетен гражданин на Добрич беше обявен и първият олимпийски медалист за България – легендата Борис Георгиев – Моката. Роденият в Добрич през 1929 година боксьор печели бронзов медал в категория до 75 кг в боксовия турнир на летните Олимпийски игри в Хелзинки през 1952 година. Боксьорът се чувстваше обичан и почитан, когато идваше в родния си град.

Стойка Петрова – Кръстева е родена в Добрич на 18 септември 1985 година. За бокса я открива треньорът от СК Бокс Добрич Стефан Петков. Тогава тя е едва 13-годишна. Същата година Стойка отива да учи в Спортното. Преподавателите и до днес си спомнят за нея с топли чувства.  Завършва средното си образование през 2004 година с общ успех в дипломата „отличен“  5.82. Била е няколко пъти Спортист №1 на училището, както и негов почетен възпитаник. А снимката й може да се види в Алеята на спортната слава в двора на учебното заведение. Стойка често е посещавала Спортното, а там сега се надяват шампионката да намери време и да дойде да открие новата учебна година, която започва на 1 септември. Стойка Кръстева е два пъти сребърна медалистка от Световно първенство, както и двукратна европейска шампионка. Тя беше първата българска жена-боксьор на Олимпиада, като представляваше България на летните Олимпийски игри през 2012 година в Лондон. Тогава тя спечели една среща и загуби на четвъртфинала от британката Никола Адамс. Спортист № 1 е на Добрич за 2011 и 2012 година, Спортист № 5 на България бе през 2018 година. Носителка е на наградата “Спортен Икар” на Фондация “Български спорт”.

След Олимпиадата в Лондон Стойка се мести да живее и тренира в Русе. Там й предлагат по-добри условия и тя напуска родния си град. Състезава се от името на БК Русе, под ръководството на Павел Сяров. През 2018 година Стойка става европейска шампионка в София. Тогава годеникът ѝ Борил Кръстев ѝ предлага брак и тя решава да сложи край на спортната си кариера. Женят се през 2019 година. Стойка казва в интервюта, че е изтощена от дългите години на ринга и има нужда от почивка. През 2020 година обаче тя отново слага боксовите ръкавици и се завръща – този път като състезател на Локомотив София.

c