Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Премиера на "Ре-Ренесанс" на Фестивала на старинната музика, песен и танц в Шабла

В град Шабла се провежда четиринадесетото издание на Фестивал за старинна музика песен и танц „STRAVAGANZA”. Фестивалът остава верен на мисията си – да представя класическите изкуства през погледа на съвременните творци. Той е единствен по рода си в България. Различността му се състои в това, че съхранява и разпространява – по един близък до съвременния човек начин, събитията от отминали епохи“, споделя артистичният директор Петя Плукчиева.

Събитието се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в съвместно партньорство с община Шабла.

Фестивалът ще представи на 14-ото си издание премиера на спектакъла "Ре-Ренесанс". В спектакъла, който търси връзката между музиката и театъра, ще оживеят текстове от Шекспировата епоха под режисурата на Георги Грозев. Музикалното оформление е на Вяра Грънчарова и Борис Павлов. В постановката, наред с режисьора-актьор, участват и Сабина Коен, Боряна Бабанова, Станислав Анев. Спектакълът ще бъде представен на 10 август на Откритата сцена в градския парк на Шабла.
На следващата фестивална вечер ще прозвучат шедьоври под наслова "Класико любима, как приказна си ти" в изпълнение на софийския ансамбъл "Барок и още нещо" и Представителния духов оркестър на Държавната опера във Варна, според афиша на форума.
Stravaganza и това лято ще спази традицията срещу християнския празник Успение Богородично да посвети вечер на християнската музика. На 14 август, на централния градски площад, дамският камерен хор при храма "Свети Атанасий" във Варна с диригент Евгения Григорова ще закрие фестивала. Всички прояви са със свободен вход.

c