Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Коя е Стойка Кръстева от Добрич, която написа история в българския бокс

Боксьорката Стойка Кръстева изигра днес най-важния мач в спортната си кариера. Българката донесе златен медал за страната ни в Токио и първи олимпийски медал в женския ни бокс. Тя бе и първата боксьорка, представила България на Олимпийски игри – тези в Лондон 2012 г. А отличието на Стойка идва след цели 25 години без златен олимпийски медал в този спорт за България. Последната шампионска титла бе спечелена от Даниел Петров в Атланта през 1996 година. Олимпийската титла на Кръстева пък е петата в историята на българския бокс.

„Имах пълна концентрация. Минахме през пет много трудни мача, щастлива съм, че трудът на целия щаб се възнаграждава. Благодарна съм на много хора, като се започне с първия ми треньор Стефан Петков, на федерацията, треньорите, близки и роднини“, сподели пред БНТ след победата на финала в Токио Стойка.

Стойка Петрова – Кръстева е родена в Добрич на 18 септември 1985 година. За бокса я открива треньорът от СК Бокс Добрич Стефан Петков. Тогава тя е едва 13-годишна.

„Беше през 1999 година. Бях в нейното училище – „Панайот Волов“, за да си подбирам деца за клуба. Видях я, тя играеше футбол с момчетата. Веднага прецених, че има страхотни качества и я попитах иска ли да тренира бокс. Тя се колебаеше, по това време играеше народни танци, затова отидох при родителите й. Оказа се, че се познаваме, че живеем в един квартал, до пазара в Добрич. Говорих с баща й, той отначало беше против, но аз го убедих, че Стойка трябва да пробва с бокса. И така – тя тръгна по пътя нагоре“, каза за Про Нюз Добрич Петков. И до днес той е треньор в Спортното училище „Г. С. Раковски“ и работи с млади таланти.

Същата година Стойка отива да учи в Спортното. Преподавателите и до днес си спомнят за нея с топли чувства. „Беше отличничка, изключително дисциплинирана, съзнателна, амбициозна – все предпоставки за това, което прави в момента. Умно и интелигентно момиче беше, справяше се прекрасно с всички учебни предмети. Тя участваше в различни викторини и олимпиади извън спорта“, спомня си Николай Дяков, директор на Спортното училище.

Стойка завършва средното си образование през 2004 година с общ успех в дипломата „отличен“  5.82. Била е няколко пъти Спортист №1 на училището, както и негов почетен възпитаник. А снимката й може да се види в Алеята на спортната слава в двора на учебното заведение. Стойка често е посещавала Спортното, а там сега се надяват шампионката да намери време и да дойде да открие новата учебна година, която започва на 1 септември.

„Благодарение на спортните училища се стига до високо спортно майсторство – това е истината. От нашето учебно заведение са излезли петима участници на Олимпиади. Това са Стойка, Юлиян Строгов /бокс/, Пламен Паскалев /борба/, Галин Георгиев /л. атлетика/ и Невяна Митева /плуване/“, припомня Дяков.

https://pronewsdobrich.bg/2019/07/22/boksyorkata-ot-dobrich-stoyka-petrova-s-avtentichna-balgarska-svatba-snimki/

Стойка Кръстева е два пъти сребърна медалистка от Световно първенство, както и двукратна европейска шампионка. Тя беше първата българска жена-боксьор на Олимпиада, като представляваше България на летните Олимпийски игри през 2012 година в Лондон. Тогава тя спечели една среща и загуби на четвъртфинала от британката Никола Адамс.

Спортист № 1 е на Добрич за 2011 и 2012 година, Спортист № 5 на България бе през 2018 година. Носителка е на наградата “Спортен Икар” на Фондация “Български спорт”.

След Олимпиадата в Лондон Стойка се мести да живее и тренира в Русе. Там й предлагат по-добри условия и тя напуска родния си град. Състезава се от името на БК Русе, под ръководството на Павел Сяров. Преживява огромно разочарование, когато не намира място в олимпийския отбор за Рио през 2016 година. Твърди се, че тя е трябвало да пътува за Бразилия, но вместо нея е изпратена друга състезателка. Стефан Петков казва, че тогава Стойка е била безкрайно огорчена.

През 2018 година Стойка става европейска шампионка в София. Тогава годеникът ѝ Борил Кръстев ѝ предлага брак и тя решава да сложи край на спортната си кариера. Женят се през 2019 година. Стойка казва в интервюта, че е изтощена от дългите години на ринга и има нужда от почивка. През 2020 година обаче тя отново слага боксовите ръкавици и се завръща – този път като състезател на Локомотив София.

И ето че година по-късно Стойка Кръстева написа история в българския бокс.

https://pronewsdobrich.bg/2021/08/07/zlatna-zlatna-stoyka-boksyorkata-ot-dobrich-e-olimpiyska-shampionka/

Кръстева е двукратна европейска шампионка по бокс за жени в две различни категории – до 51 кг. от шампионата в Букурещ през 2014 година, и до 56 кг. от първенството в София през 2018 година. Тя е спечелила бронзов медал от шампионата на Стария континент при 51-килограмовите през 2011 година в Ротердам, Нидерландия. 35-годишната босксьорка е и двукратна сребърна медалистка от световни първенства, в категория до 56 кг. ( Астана 2016 г. и Ню Делхи 2018 г.).

c