Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Здравният министър: До дни влизаме в "оранжевата зона"

В следващите от 7 до 10 дни България вероятно ще влезе в „оранжевата зона” по заболеваемост от COVID-19. Това прогнозира здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който обясни, че броят на заразените расте през последните седмици.

Ресорният министър бе на среща с президента Румен Радев, на която се обсъдиха развитието на пандемията у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

„Имаме разработен подробен план за всички възможни степени и нива на разпространение на вируса, дори и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите на здравната система”, каза още той.

Министърът увери, че в страната ни има нужните лекарства за борба с вируса. Необходими обаче били допълнителни стъпки за осигуряване на резерви.

По думите му бюджетът спешно трябва да се актуализира заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и заради нуждите за системата при следваща вълна от коронавирус. „Нуждаем се и от спешна актуализация на бюджета на НЗОК, който също играе основна роля”, добави още здравният министър.

„Към момента България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но при значително по-висока заболеваемост. В същото време е на осмо място в света сред 222 държави”. Това заяви президентът Румен Радев на срещата.

„Хиляди българи загубиха живота си. Затова е важно да имаме ясна информационна кампания. Институциите трябва да знаят какво и как се прави. Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи, така че тя да продължи да функционира в голяма степен”, каза той.

„Предишните вълни от коронавирусна инфекция са управлявани хаотично, неадекватно и без план”, посочи още президентът.

Според него е важно да има ясни и надлежно разписани мерки на правителството за справяне с пандемията. „Виждаме, че случаите нарастват всеки ден и специалистите споделят, че сме на прага на следваща вълна”, добави Радев.

По думите му правителството работи в много сложна обстановка. „Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На вратата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, каза още президентът.

„Здравната криза е факт. Знаем предисторията на това, което се е случило до момента. Знаем и това, което е направено от Министерството на здравеопазването по начина, по който те ръководят кризата в момента. Разчитаме на тяхната експертиза, както и на плана, който са подготвили”, коментира служебният премиер Стефан Янев.

По думите му мерките по отношение на бизнеса трябва да бъдат много внимателно прецизирани. „Не бива да си позволяваме с лека ръка да затваряме бизнеса, какъвто и да е той, защото някои бизнеси може и да не отворят повече”, посочи той.

Източник и снимка: NOVA

c