Водещи новини Общество

Проверка установи незаконни ВиК-тръби и непроверени водоизточници в област Добрич

Незаконни водопреносни съоръжения е установила на територията на област Добрич проверка на Басейнова дирекция „Дунавски район“. Това съобщи депутатът от ИБГНИ от Добрич Димитър Делчев. Проверката е извършена по негов сигнал, подаден преди три седмици до служебния премиер и МРРБ. Незаконните тръби черпят вода от непроверени каптажи, става ясно от инспекцията.

„Проверката е констатирала изключително тревожни за мен неща. На лице е изградена ВиК-инфраструктура, положени са тръби, по тях тече вода, без да е издавано каквото и да било разрешение от Басейнова дирекция (БД). Част от тези тръби не са снабдени с измервателни уреди, което означава, че става въпрос за кражба на вода. На лице е бездействие и безстопанственост от страна на ВиК Добрич. Най-страшното е, че източниците, от които е черпена вода, не са проверени от РЗИ за качеството й и дали тя не съдържа вредни вещества“, коментира Делчев.

Проверката е направена на 21 и 22 юли, в няколко населени места – селата Кръгулево, Тянево, Узово, ПС Воднянци, ПС Одринци, както и на водоизточник, захранващ ПС Абрит.

Незаконните съоръжения са донасяли вода до помпените станции от различни каптажи. В тези села е имало по 1, 2 или 3 каптажа. „За правото на водовземане от Помпени станции Тянево, Узово, Воднянци, Абрит и Одринци Басейнова дирекция не е издавала разрешително за водовземане от подземни води, съгласно изискванията на Закона за водите“, се казва в писмото на БД, изпратено до Делчев и до Областния управител на Добрич.

Дадени са предписания към Вик Добрич да предприеме действия и да приведе в съответствие със закона дейностите по водовземане, касаещи водовземните съоръжения в района на петте помпени станции.

„Важният въпрос тук е защо от години ВиК Добрич не е предприел такива действия , въпреки че неведнъж е имало сигнали. Още миналия месец от ИБГНИ поискахме оставката на шефа на ВиК Добрич Тодор Гикински“, каза Делчев.

Той съобщи, че днес в Парламента е поискал доклад от председателя на КЕВР Иван Иванов по въпроса с липсата на водоподаване в с. Стожер. По думите на Делчев, Иванов е казал, че е запознат с проблема и че „ВиК Добрич е най-зле в цялата страна“.

„Не е ясно от кога действат тези незаконни тръби и кой ги е изградил, но е ясно, че това е станало с безмълвното съгласие на ВиК Добрич. Проверката ясно показва, че вода се ползва без измервателни уреди. Гикински дължи отговори“, добави депутатът.

Той ще пусне сигнал до РЗИ да направи проверка на тези водоизточници, тъй като хората пият непроверена вода.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *