Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Наздраве! Днес е Международният ден на бирата

На 6 август се празнува Международният ден на бирата. Любителите на пенливата кехлибарена напитка й отдават чест в първия петък на месец август.

Празникът се отбелязва от 2007 година, като за първи път това се прави в Санта Крус, Калифорния, САЩ. От създаването си международният ден на бирата се превърнал от малко местно събитие в западните Съединени щати, в световен празник в 50 държави на шест континента.

От 2007-а до 2012 година  международният ден се празнува на 5 август. След 2012 година обаче това се променя - основателите са направили проучване сред почитателите на пивото и избрали да преместят празника, да е винаги в първия петък на август.

Официално Денят на бирата има три цели – събиране на приятели, които да се насладят на вкуса на напитката, професионален празник на заетите с производство и дистрибуция на бира и желанието бирата да обедини любителите и нациите да празнуват в един ден.

Участниците се насърчават да си подаряват и разменят бири и да изразяват благодарността си към пивоварите, сервитьорите и всички, свързани с бирата. Насърчава се в този ден участниците да напуснат зоната си на бирен комфорт и да пробват нещо различно от друга страна и култура.

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнено-житни култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става с помощта на мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант.

c