Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

ДБ иска от областния управител на Добрич да спре прехвърляне на улица в Балчик

Общинските съветници от “Демократична България” в Балчик в отворено писмо до областния управител искат отмяна на решение на Общинския съвет в Балчик, с което улица на първа линия до морето е прехвърлена на частен имот

Областният управител на Добрич да предприеме действия за отмяна на решение на Общинския съвет в Балчик, с което улица на първа линия до морето е прехвърлена на частен имот. Това поискаха общинските съветници от “Демократична България” в Балчик Владимир Лафазански и Симеон Симеонов в отворено писмо до областния управител, съобщават от пресцентъра на партията.

В края на юли общинските съветници в Балчик уважиха искането на Станко Станков, собственик на “Бряг” ООД и бивш кмет на морския град, за промяна в Подробния устройствен план. Искането е още от 2007 г., когато фирма “Бряг” придобива имот на първа линия край алея “Дамбата” в Балчик. Пред имота минава крайбрежната улица на града, която стига до стената на Двореца и “глухата” ѝ част бе общински паркинг, който се използваше от туристите в града. С решението на общинските съветници на практика фирмата придобива половината улица пред имота, а общинският паркинг е отрязан наполовина.

Припомняме, че през 2000 г. кметът на община Балчик Красимир Михайлов съставя Акт за частна общинска собственост, който е незаконосъобразен, защото не отразява статута на частта от имота, отреден за улица. Без никакви санкции кметът на общината е продал публичната общинска собственост на собственика на сгради в съседния УПИ, без търг и конкурс, само заради наличието на грешка в кадастралната карта. По този начин сделката е вписана в имотния регистър.

В края на миналия месец Общинският съвет в Балчик даде съгласие за изменение на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване и промяна на действаща улична регулация. Съветниците от “Демократична България” отдавна определиха подобно действие като такова в разрез с обществения интерес. Сега обаче двамата посочват, че решението е и незаконосъобразно, защото е взето в нарушение на самия правилник за работа на ОбС-Балчик.

Съгласно чл. 83 ал. 2 от правилника „Прегласувано решение е окончателно“, а искането на собственика на “Бряг” вече два пъти е отхвърлено от общинските съветници - през февруари 2020 г. и през октомври 2020 г.

“Демократична България” ще продължи да се противопоставя и ще използва

всички възможности, предвидени в българското законодателство, за отмяната на това решение”, заявяват двамата общински съветници в декларация, която съветниците междувременно разпространиха.

c