Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

След сигнал от Про Нюз Добрич: РИОСВ алармира кмета и ВиК за изтичането на фекални води на пътя за с. Богдан

РИОСВ-Варна изпрати официални писма до кмета на Добрич Йордан Йорданов и до изпълнителния директор на ВиК Добрич Тодор Гикински по повод образуваната локва от битово-фекални отпадъчни води от канализационна мрежа на пътя Добрич – село Богдан.

Писмата са изпратени след подаден сигнал от Про Нюз Добрич. Медията информира Инспекцията за проблема с вонящата локва фекални води, образувала се под бившия ресторант „Папино“. За нея алармираха живеещи във вилната зона.

Вече две години воняща на фекалии локва се разлива на пътя от Добрич за с. Богдан

Регионалната инспекция по околната среда и водите разпорежда предприемане на действия по компетентност. Разпореждането се основава на Административно- процесуалния кодекс и Закона за водите. От РИОСВ посочват, че за резултатите от предприетите мерки в законоустановения срок следва да бъдат уведомени Инспекцията  и подателя на сигнала – Про Нюз Добрич.

Вонящата локва тормози от две години всички пътуващи по пътя от Добрич към вилна зона „Лозята“ и село Богдан.

Росен Русев живее във вилната зона на около километър от мръсната локва. „По два пъти дневно минавам през нея. Като се намокрят гумите на колата, вкарвам миризмата в гаража си. Същото важи за всички, които живеят във вилната зона – това са над 100 къщи“ сподели пред Про Нюз Добрич Русев.

Той казва, че многократно е виждал там камиона, който чисти каналите, но ефектът е само за седмица и вонящата локва се появява отново. Даже днес – 5 август, отново е забелязал, че изтичат отходни води. Мръсотията се разнася от гумите на колите и велосипедите, които преминават оттам, а за пламване на зараза, особено в горещините, съществува огромен риск.

Про Нюз Добрич ще очаква официалните становища на Общината и ВиК.

c