Водещи новини Общество Тервел

Няма жертви и пострадали от урагана в Тервел, възстановяват покрива на училището

Снимка: Павлин Петков

При урагана, който премина през Тервел снощи, няма жертви и пострадали от населението, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

В град Тервел са пострадали основно две сгради. Едната е частен жилищен блок, който е с покривно покритие изцяло от ламарина и отломките се бяха разпръснали по много оживена част на града – точно в центъра. „Там е можело да се случи непоправимото, хубаво е, че не е станало“, каза Дияна Илиева.

Другата щета е 10% от скатната покривна конструкция на училище „Йордан Йовков“, отнесено е заедно с конструкцията1, която е правена през 2006 г.

Направеният обход веднага след като спря ураганният вятър е показал съществени неприятности по пътищата. На  завой между Тервел и Полк. Савово е имало огромни количества листна маса, което е било предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

Пътят на урагана е проследен от село Каблешково към Тервел.

В с. Каблешково на практика вече го няма ламаринения покрив на кметството, който е правен преди много години. Пътят между Нова Камена и Каблешково е бил проходим при екстремни условия, с много нападали дървета и клони, като веднага е започнало разчистване.

Тервел е място, където има силни ветрове и през зимата, и през лятото. Сега имаше някакво завихряне, което доведе до тези щети. Завихрянето беше нехарактерно за ветровете тук, каза Дияна Илиева, която е била пряк свидетел на случилото се.

Тя увери, че общинските сгради за застраховани, включително и за бедствието, което сполетя Тервел. Покривът на училището е правен през 2006 г., не по проект, а с общински средства и със средства на училището. „Не виждам пречка от началото на август до началото на учебната година да не можем да възстановим тези 10% от покрива. И да няма никакви проблеми за децата и учителите“, каза зам.-кметът. Предстои да се направи експертиза, защото има опасения, че този вид покривна конструкция е много лека за района на Тервел. За такива силни ветрове конструкция като тази на училището, очевидно не е пригодна. „Сгради в града и по селата, които са пред събаряне, но покривите им са с цигли, след снощния ураган не мръднаха. Което показва, че циглата като покритие ще се окаже по-добра за нашия район, макар и по-скъпа“, посочи Илиева.

Снимка: Павлин Петков

Тя все още няма информация дали жилищният блок е застрахован. Тепърва ще се разговаря със собствениците на апартаменти и, ако те пожелаят, ще се направят  постъпки пред Комисията за бедствия и аварии. Тя е категорична, че блокът трябва да се обезопаси. Защото освен че няма покрив, е възможно при следващ силен вятър и останалата част от дървената обшивка да се откърти, което е много опасно.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *