Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Алармират за опасна мода в Добрич - деца лежат на асфалта, за да си правят селфита

Възможно ли е да има нова, опасна мания сред децата и тийнейджърите, която застрашава живота им? Темата беше повдигната в група във фейсбук на майките в Добрич. В няколко поста и коментари хора от Добрич съобщават, че са виждали деца, които лежат на асфалта и бягат в последния момент, преди да ги връхлети автомобил.

Добричлийка написа, че се е прибирала с кола от работа, завила на светофар и видяла напред на пешеходна пътека нещо да мърда. Намалила инстинктивно и с приближаването си видяла как две деца стават от асфалта. Изтръпнала – на средата на пътя лежали деца.

„Ами ако не бях намалила, ами ако ми откажат спирачките?“, тревожи се тя. Инцидентът е бил до Спортното училище. Когато подминала, едното момче пак легнало на пътя, но не по средата, а до тротоара.

Друга жена написа: „Една вечер… приближавайки към пешеходна пътека, виждам две деца в юношеска възраст. И какво ли правеха... Не, не пресичаха... Застанали на средата да пътеката и перчат ръце на движещия се отсреща камион. Изтръпнах... а те - щастливи. Погледнах към камиона и видях как рязко започна да намаля, а те се прибраха в последния момент, хилейки се.“

Други споделят, че миналата година било на мода деца да се пъхат под колите и да чакат автомобила да потегли.

Хората се чудят, дали това не е някаква нова селфи мания. Жена разказала, че докато шофирала, приближавайки пешеходната пътека, видяла три момичета да лежат на асфалта, да си правят селфи и да се смеят. „Някъде за някого това няма да свърши добре“, казва тя.

Родителите, освен че трябва да обяснят какво се прави на улицата, трябва и да ограничат ползването на интернет от децата си. Или поне да обяснят как да се ползва този интернет и че не всичко, което гледат, е ОК да се повтаря, пише наш съгражданин.

Про Нюз Добрич отправи запитвания до Областната дирекция на МВР, „Пътна полиция“ и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните дали са получавали подобни сигнали. Оказа се, че няма постъпили такива съобщения.

Добричкият състезател по офроуд Кристиян Тодоров коментира за медията, че ако такова нещо наистина съществува, то е нелепо и жива глупост. Подобно поведение може да доведе до фатален инцидент. Той съветва шофьорите да си поставят видеорегистратори в колите, за да могат при каквото и да е пътно произшествие да имат видеодоказателство. По нашия закон то няма официална тежест, но „когато видиш истината, няма как да я пренебрегнеш“.

Възможно е на пътя да има такава нелепа игра на деца и това да е някаква нова мода или форма на забавление. Про Нюз Добрич  апелира към това да има повече разум и родителите да бъдат внимателни и да предупреждават тийнейджърите за подобни опасности.

Снимката е илюстративна

c