Водещи новини Образование

Ученици от 18 училища в област Добрич летуват безплатно по програмата „Отново заедно“

18 училища от Област Добрич са се възползвали до момента от възможността да изпратят безплатно свои ученици на летуване по Националната програма „Отново заедно“, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование Светлана Василева.

ПГ по техника и облекло в Тервел е кандидатствала с две групи, като и двете са одобрени. С по една група ученици в програмата са участвали Основните училища в селата Дуранкулак, Лозенец, Дончево, Красен и Преселенци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Балчик, Средните училища в Ген. Тошево и с. Оброчище, ПГ по земеделие в Ген. Тошево, както и учебни заведения в Добрич – Езиковата гимназия, Природо-математическата гимназия, СУ „П.Р.Славейков“, СУ „СВ.св. Кирил и Методий“, Спортното училище, ОУ „Ст. Караджа“, ОУ „Хр. Смирненски“ и ОУ „Хан Аспарух“.

По думите на Василева, повечето групи са предпочели почивка на планина.

Почти 20 000 ученици и учители от 688 училища в цялата страна са одобрени за безплатна почивка към 31 юли т.г., съобщиха от правителствената пресслужба. Изтече първият етап за кандидатстване по Националната програма. От възможността да летуват за сметка на държавния бюджет са се възползвали 19 728 участници – 17 859 ученици и 1869 учители или други педагогически специалисти. За тях се държавата отпуска  9 508 000 лева.

Днес Министерският съвет одобри 1 205 250 лева за 3805 участници. Преди това с три постановления бяха отпуснати 5 991 100 лева, които са разпределени за 12 977 ученици и 1354 ръководители.

Програмата е разчетена за 30 000 ученици и придружаващи ги педагози. Общият й бюджет е 15 млн. лв.

Министерството на образованието и науката вече приема заявки по правилата за втория етап на кандидатстване. В него отпада ограничението училищата да изпращат на почивка до 7% от своите ученици. Максимално допустимият брой за всички е 165 участници. Могат да се включат и вече възползвали се от програмата училища, ако в първия етап са получили пари за по-малко от 165 ученици и придружаващи.

Нови заявки ще се приемат до края на август или до изчерпване на лимита на програмата. За първите три дни на месец август 60 училища са подали документи.

Одобрените досега ученици и учители летуват както в планински, така и в морски курорти. Сред предпочитаните дестинации са Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен. Има групи в Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и др. Учениците и педагозите отсядат предимно в хотели с три звезди.

За всеки участник е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с пет нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *