Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита чудото в Ефес – възкресението на Светите седем отроци

На 4 август църквата почита Светите седем отроци от Ефес. Те са живели по времето на римския император Деций. Техните имена са Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Иоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин. Презирайки вярата на родителите си, те почитат Христа.

Гонението против християните при император Деций било жестоко. Това било жестоко гонение. Навсякъде християните били преследвани и арестувани, за да ги принуждават да вземат участие в идолските жертвоприношения. Някои от тях се бояли от мъки и се покорявали. Но твърдите във вярата неустрашимо я изповядвали и не отстъпвали нито пред страдания, нито пред мъчителна смърт.

Цар Деций научава за вярата на момчетата и изпраща да ги повикат. С отвращение, неслушайки молбите на царя, момчетата се скриват в една пещера, в която заспиват дълъг сън.

Като узнал за това, Деций заповядал да затрупат с камъни входа на пещерата. 200 години по-късно те се пробудили не от обикновен, а от смъртен сън.

Император Теодосий пристигнал сам в Ефес с множество вярващи и се поклонил на Светите момци. След продължителна беседа с него, момците в неговото присъствие заспали вечния си сън до всеобщото възкресение. Теодосий заповядал да направят 7 сребърни ковчега и да поставят в тях телата на момците. В същата нощ обаче те му се явили на сън и го помолили да ги остави да почиват в пещерата, както почивали по-рано.

Поразителността на това събитие бързо се разпространила по целия християнски свят. Неговата достоверност се потвърждавала от мнозина заслужаващи доверие писатели и свидетели.

Пещерата на момците дълго била показвана близо до Ефес, в склоновете на планината Прион. Съдбата на мощите на седемте момци е неизвестна.

c