Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Две години зала „Добрич“ няма да може да се използва докато трае ремонтът там

Органът няма да се демонтира по време на ремонта на зала „Добрич“, а само ще е покрит

През септември започва ремонтът на концертна зала „Добрич“. Той ще се извърши по проект „Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“, финансиран от оперативна програма „Региони в растеж“ и е с продължителност 24 месеца. Общата му стойност е 2 334 130, 22 лв.

В Концертна зала „Добрич“ има органично единство между архитектурата на органа и интериора на залата. В тази връзка попитахме Общината дали проектът за ремонт  е съгласуван с фирмата, производител на органа - “Alexander Schuke Orgelbau – Potsdam”. Тя дала ли е препоръки, те взети ли са предвид. Отговориха ни, че в конкретния случай не е необходимо съгласуване, но въпреки това през 2016 г. и през 2019 г. е установен контакт с представители на фирмата, която е построила органа, и те са дали своите препоръки.

По време на строително-монтажните работи в залата органът ще бъде покрит, а след приключването им той ще бъде почистен, обясниха от общинската администрация.

Физическите дейности на място ще започнат през месец септември с извършване на строително-монтажни работи. Работният проект не предвижда функционални преустройства, както и промени в съществуващата конструкция. Изпълнението на проекта има за цел максимално запазване на характерния архитектурен облик на сградата. Намесата, предложена в проекта, обхваща изпълнение на СМР, включващи дейности по ремонт и обновяване на сградата, изграждане на нови инсталации, внедряване на мерки за енергийна ефективност и подобряване на достъпа за хора с увреждания, съобщиха от Община Добрич в отговор на запитване от Про Нюз Добрич. След приключване изпълнението на строително-монтажните работи ще бъде   доставено допълнително оборудване и обзавеждане за гримьорни, сцена, работни и санитарни помещения към гримьорните и за посетители, билетен център, както и оборудване по озвучаване.

През цялото време на изпълнение на всички дейности залата няма да може да бъде използвана.

Неотдавна от Общината съобщиха, че след приключване на ремонта на залата тя ще може да бъде използвана вече и за танцово изкуство. Досега това не бе разрешавано, за да не се отразят вибрациите от танците на органа. Затова попитахме Общината какви дейности ще бъдат извършени, за да стане възможно танцуване на сцената. От там ни обясниха, че предвидените в проекта ремонтни дейности ще доведат до намаляване на вибрациите към органа. Едновременно с това подмяната на дюшемето, което в момента е в много лошо състояние, както и ремонтът на отоплителната и вентилационна инсталация, ще намали значително запрашеността на сцената и ще създадат по-дълготрайни условия за съхраняването на органа и неговата експлоатация.

От отговорите на поставените от нас въпроси стана ясно още, че е предвиден демонтаж на част от сцената и полагане на нова конструкция за сцена, включително ново дюшеме и лакиране, но без да се променя площта на сцената. Седалките в зрителната зала ще бъдат претапицирани. А съществуващите осветителни тела във фоайетата и залата се оставят, като се преработват и лампите с нажежаема спирала се подменят с енергоспестяващи LED лампи.

 Във връзка с течовете в залата през последните години от Общината увериха, че след изпълнението на дейностите по проекта последиците от течовете ще бъдат преодолени.

c