Водещи новини Общество

Алармират за незаконни строителни работи и изсичане на дървета близо до Двореца в Балчик

Сигнал за изсичане на дървета и зелена растителност близо до Двореца в Балчик подаде към Про Нюз Добрич Марияна Бонева – председател на етажната собственост на комплекс „Съни Дрийм“. Блокът се намира до Дома за стари хора, под бившето климатично училище.

Живеещите в комплекса се жалват, че на мястото от вчера, незаконно според тях, се изсичат десетки дървета, зелени храсти и друга растителност. Бонева казва, че е изсечен голям масив. Вчера там започнали и строителни дейности, прокаран е път и се копае.

Силно възмутени, хората твърдят, че районът се намира в Натура 2000 и там строителни работи са забранени. Освен това нямало указателни табели с информация какво се строи и кой е изпълнителят. Живеещите в блока са сигнализирали в Общината.

Про Нюз Добрич се свърза със зам.-кмета на Балчик Димитър Димитров.

„Още вчера е направена проверка и е засечена строителна техника на територията на имота – всъщност това са четири парцела. Събрали сме информация от едно от превозните средства и сме пуснали писмо до полицията да бъде то идентифицирано, понеже работниците са се разбягали. Все още не знаем чие е превозното средство и кой е собственик на имота. Има съставен констативен протокол, който ще бъде връчен на изпълнителя или собственика на техниката, когато се установи кой е той“, каза Димитров.

По думите му територията не е в обхвата на Натура 2000, поне в тази част, която е за местообитанията. „Без значение обаче дали е в Натура, или не, има си разрешителен режим, който не е спазен в случая“, допълни зам.-кметът.

На мястото е подравняван и разчистван терен, премахнати са храсти и дървета. „Дори и да е налично строително разрешение, в момента Общината е в строителна забрана – както всяка година, от 15 май до края на септември не могат да се извършват строителни работи“, посочи Димитров. Изтъкна, че на собственика на имота може да бъде търсена наказателна отговорност.

Към момента дейностите са спрени. От Общината обещаха, че ще следят казуса. А собствениците в „Съни Дрийм“ държат да бъдат информирани какво се случва близо до блока им.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *