Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Митко от Оброчище прекъсна рехабилитацията си в Сърбия заради липса на средства

35-годишният Димитър Стоев от балчишкото село Оброчище, който е в инвалидна количка, прекъсна рехабилитацията си в клиника в Нови Сад, Сърбия, тъй като набраните до момента средства свършиха. „Да - вече съм в България и не знам дали съм щастлив, че съм у дома, или съм тъжен, че трябваше да прекъсна рехабилитацията си”, написа той в социалната мрежа. Сподели, че петте месеца, през които е бил в клиниката, са се отразили изключително добре както на физическото, така и на психическото му състояние. Изрази надежда, че скоро пак ще може да отиде за няколко месеца рехабилитация, но за целта първо трябва да се съберат средства.

Сред последните, откликнали на апелите на Митко за финансова помощ, е Съюзът на инвалидите в България /СИБ/, в който мъжът членува. От организацията отпуснаха 3 000 лева, с които да бъде подпомогнато лечението му. Това се случи по предложение на Управителния съвет на местната организация на СИБ в Балчик - Клуб "Св. Марина", с председател Деспина Маринова.

Подобренията и хубавите неща с Митко се случиха благодарение на дарителите, защото това е сума, непосилна за нашето семейство, сподели за Про Нюз Добрич сестра му Елка Пумпалова. По думите й рехабилитацията на ден е 250 евро. „Рехабилитаторите казват, че той е направил велики неща и дават огромни надежди ако догодина се върне в клиниката да излезе с още по-голям напредък”, каза Пумпалова.

Тя разказа, че след трите трансплантации на стволови клетки и 5-месечната рехабилитация брат й се изправя на крака със специален робот и сам регулира движенията си. Ръцете му са много по-подвижни, имат мускули, вдига гирички по два килограма. Прави клекове. Възвърнала се е свежестта на кожата му. Вече няма нужда от облегалката на инвалидната количка, на която подпира главата си. Десният му крак е раздвижен, предстои това да бъде направено и с левия. „Това за нас може да са малки неща. Но рехабилитаторите споделят, че сега го учат как да ходи, как да прави неща, които за нас са ежедневие”, каза сестрата на Митко.

Димитър Стоев ще продължи, доколкото е възможно, рехабилитацията си и у дома. Семейството е осигурило гладиатор, благодарение на който да стои изправен, да прави клекове. Предстои да бъде закупена шведска стена. Два пъти месечно Митко ще осъществява видеовръзка с рехабилитаторът в клиниката в Нови Сад, който основно работи с него.

Припомняме, че през 2014 година Димитър Стоев получава тежка травма на четвърти шиен прешлен при гмуркане в морето във Франция. Следва мигновена парализа и загуба на съзнание. Събужда се няколко дни по-късно в болница, парализиран и без спомени за случилото се. Интензивното му лечение продължава около месец, след което е настанен в рехабилитационен център, където прекарва около 7 месеца. За това време претърпява няколко операции. Успява да се раздвижи леко, но като цяло остава парализиран. При връщането му в България става ясно, че тук няма центрове за хора в неговото състояние.

Всеки, който има възможност и желае да помогне на Димитър Стоев, може да го направи чрез:
Paypal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=3UPE8HEELH4SA&Z3JncnB0=
Директен paypal: gerjo@abv.bg
BAN: BG56 CECB 9790 40G1 4865 01
SWIFT: CECBBGSF
ЦКБ Клон Варна
Титуляр: Димитър Стоянов Стоев
IBAN: BG67 UNCR 7000 1522 2630 29
SWIFT: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Титуляр: Димитър Стоев.

c