Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хора колабират заради жегите в Добрич

Граждани, предимно възрастни хора, колабират заради жегите в Добрич. За Про Нюз Добрич началникът на Спешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Виолета Милкова съобщи, че на ден пациентите им, пострадали от високите температури, са поне трима-четирима.

Водят ни ги с линейки от Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, това са хора, тръгнали без шапки в най-неподходящото време, коментира лекарят. Тя обясни, че повечето пострадали се обслужват от колегите им от ЦСМП, които ги водят у дома или ги стабилизират на място.

Д-р Милкова припомни, че в жегите сред най-уязвимите са хипертониците, които често във високите температури не си коригирали терапията. Според лекаря в големите жеги не е много подходящо да ходят по улиците и епилептици.

По думите й когато един човек припадне, дали е колабирал или е епилептичен гърч, е работя на лекаря.
Началникът на Спешно отделение съветва при припадък пострадалият да бъде пренесен на сянка. При възможност да му се дадат течности, от които най-често ще се върне в кондиция. Когато епилептик изпадне в гърч е доста по-драматично и хората предпочитат да стоят в страни, каза д-р Милкова.

c