Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Втори живот за книгата „Суша“ на ученика на Йовков Яни Калиакренски

Преиздадена е повестта „Суша“ на родения в Каварна български писател, журналист и общественик Яни Калиакренски, съобщават от Община Каварна. Официалното представяне на книгата ще се състои на 3 август от 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ в морския град.

Преиздаването на повестта е по повод отбелязването през септември 2021 г. на 105 години от Добруджанската епопея - пример за изумителния героизъм на войници и офицери, на талантливи командири и на най-обикновени хора, защитаващи своята земя с достойнство и себеотрицание. Това е една военна епопея, осъдена на забрава в продължение на десетилетия. В памет на това историческо събитие и като продължение на обществената и литературна реабилитация на автора се преиздава произведението на Яни Калиакренски, посочват от Общината.

Припомняме, че през 2020 година, когато се навършиха 80 години от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на България, отново с подкрепата на Община Каварна и на родолюбиви българи, бе преиздаден сборникът разкази „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски.

Яни Калиакренски е псевдоним на Яни Парашкевов Хаджиянев, роден на 12 януари 1898 г. в Каварна. Той изцяло свързва живота си с Добруджанския край. Радетел е за Свободна Добруджа, която отстоява с журналистическото си и писателско перо. Той е основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.

Наричан е ученик на Йовков. Повестта му „Суша“ излиза през 1929 година. Изданието е с предговор от изтъкнатия български литературен историк, критик и писател проф. дфн Сава Василев, който споделя: „ Сега книгите на Яни Хаджиянев – Калиакренски заживяват втори живот. Реално погледнато за днешния, а и за вчерашния читател, те са новопоявяваща се литература. Повестта „Суша“ (1929) изпреварва с няколко години сборника „Добруджанци“ (1934). Излиза през същата година, когато се печатат разказите от книгата „Смехът на Добруджа“. В отлика от тях „Суша“, още на равнище заглавие, задава друга емоционална гама. Съдържанието изцяло го потвърждава. В основата на сюжета стои природно бедствие, променило драматично съдбата на героите. Яни Хаджиянев ни потапя в атмосфера на драматично очакване. При по-внимателен прочит на повестта разбираме, че страда не само природата. В света на човеците бродят излъгани очаквания, попарени надежди – все следи от хищните зъби на дипломатическата суша, пиеща влагата на народите. (…) Финалът [на книгата] остава отворен. Като вратата, през която долита „ясният звънлив смях на Еленка“. Има място за надеждата – точно толкова, колкото е нужно, за да се провре през процепа и на вратата, и на поколенията – на селото и града, на доброто и злото.“

Илюстрациите към сборника отново са дело на известния наш художник и карикатурист – каварналията Любомир Михайлов. Идеята, съставителството и издаването е дело на Атанас Димитров – АтаДим. Книгата е съобразена с изискванията на съвременния български правопис.

c