Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ценни реликви от разкопките на Калиакра през 2020 година могат да се видят в изложба в Каварна

В Каварна бе открита временна изложба на археологическите открития от Калиакра, направени през 2020 година. На присъстваха доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей и дългогодишен ръководител на проучванията на Калиакра, кметът на Каварна Елена Балтаджиева, Пенко Георгиев – директор на историческия музей в града, археолози, граждани, съобщават от Общината.

Бони Петрунова благодари на своите домакини от общинската администрация, на своя екип от археолози, както и на екипа на Исторически музей Каварна, помогнали в процеса на откриване, разпознаване и съхранение на богатите открития, намерени в последните години в района на Калиакра.

90 на брой движими културни ценности са разкрити на площ от 500 кв. метра. Сред тях има 23 монети, златен пръстен с камък, златни и бронзови обици, керамични съдове и железни предмети за бита, които представляват голям интерес за историците.

Сред откритията в некропола са гробът на неизвестен местен владетел, погребан с много почести, както и гробът на девойка, погребана като булка, навярно доведена от Геноа и починала поради заболяване. В него са намерени дарове, между които и изложените във фоайето на Общинска администрация златен пръстен с печат с надпис, възстановка на погребалния обред „Сватба-погребение“, златни обици, сребърни сферични копчета, златен пръстен с камък от планински кристал, монтиран в двоен кабошон от XIV век.

Сред откритите монети са намерени късно-антични, от най-ранния период на обитаване на този сектор, а именно от края на V век.

Изложена е и амфора от VI век от Северна Африка, с която са транпортирали течности.

Богатите открития от XIII – XIV век пък говорят за връзката между Добруджанското господство със Златната орда, както и с Китай.

c