Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

40 дървета са изсечени в Добрич за 3 години, само по ул. „Л. Каравелов“ са 18

Във връзка с подготовката за рехабилитация на ул. „Любен Каравелов“ са отстранени 18 броя дървета от род Липа, съобщиха от Община Добрич в отговор на запитване от Про Нюз Добрич.

От там информират, че приоритет при изграждане на нови тротоари е както качественото изпълнение на строителните дейности, така и запазване на растителността, когато видовете, отстоянията и големината на кореновите системи го позволяват.

През изминалата година се извърши реконструкция на 2 улици, в които Община град Добрич запази всички допустими дървета от род Липа, като за целта, при подготвяне на нивата за тротоарите, осевите линии на бордюрите и пътното платно, бе наложително просичане на част от корените на дървесните видове, което впоследствие се оказва неблагоприятно за здравословното състояние на дървесните видове, безопасността на гражданите, прилежащата инфраструктура, както и за техническото състояние на извършените ремонти. Преместването на растителност може да се случи с млади, не толкова големи дървета и обикновено се извършва в паркова среда (зелени площи). Наличието на подземни комуникации по периферията на тротоарите (на места непосредствено под дърветата), също не позволява специфичното за преместването „опаковане“ на коренова бала с която дървесния вид да бъде преместен, обясняват от администрацията.

Изсичането на липи в Добрич оправдано с „нов подход в озеленяването“

В отговор на зададен въпрос от кметството информират, че през периода 2019-2021 г. са премахнати около 40 дървета, чието разположение или развитие е представлявало потенциална опасност за прилежаща инфраструктура и качествено изпълнение на проекти. За този период Община град Добрич, съвместно с различни дарители и организации е засадила около 300 броя дървета от видовете Червен Дъб, Бреза, Китайски мехурник, Пауловния, Ела и Смърч.

Граждани недоволстват от ново изсичане на липи в Добрич – над 15 по ул. „Л. Каравелов“

На въпрос как ще се осигури  сянка по тротоарите, които се ремонтират, от Общината отговарят, че, „както сянката, така и чистият въздух ще се „осигурят“ с наличието на нови дървесни видове, подходящи за градска среда, с контролирано развитие на кореновата система, безопасни за инфраструктурата и гражданите“.

c