Бизнес Водещи новини

Ще се вдигне ли цената на лавандуловото масло заради липсата на количества?

Към края на кампанията по прибирането на лавандулата в област Добрич оценките са, че стопанската година е била много тежка за производителите. Добивите от етеричното масло са много слаби, по-добри бяха регистрирани само на отделни места.

„Много колеги разорават. Има производители, които ожънаха, извариха по един казан, видяха, че не пуска масло и зарязаха останалата лавандула по поясите. Един казан поема около 5 кубика растителна маса, или горе-долу един тон. Средно добивите на етерично масло това лято са от 1-2 кг до 6 кг/дка и само в отделни полета до 8-9 кг/дка. Масово земеделците изкараха по 2-3-4 кг/дка. За сравнение, в хубава година, в зависимост от сорта се изкарваше по 7-10 кг/дка.“, каза за Про Нюз Добрич председателят на Асоциацията на производителите на етерични масла Петър Христов.

Според него ниски добиви са регистрирани във всички общини на област Добрич. Причината са дъждовете, които изиграха лоша шега на производителите. „Кампанията закъсня много, влагата беше голяма, не можаха да се опрашат лавандулите, маслото не можа да се качи в съцветията. Ако сравняваме с миналата година, тази може би е малко по-зле“, посочи Христов.

По думите му обаче все пак има една оптимистична новина. Според Христов в момента почти няма залежало масло от предишни реколти, което не беше така през 2020 година. „Продадоха се количествата, останаха само в отделни производители. По мое мнение това ще доведе до повишение на цената на маслото, след като няма наличности – по всички закони на икономиката би трябвало да е така. Освен това реколтата е слаба и големи количества няма да се генерират. Затова очаквам повишение на цената на маслото“, прогнозира производителят.

В момента за килограм лавандулово масло търговците предлагат 50 лева, но много от производителите чакат по-добра цена за новата реколта.

„Аз лично няма да продам на тази цена. На хората не им излизат сметките, след като изкарват два-три килограма масло от декар, да го дадат за 50 лева – няма да си избият разходите по културата, за товарене, транспорт, казани. Мисля, че като цяло и в други страни заради метеорологичните условия добивът ще е слаб – това са Молдова, Турция, Украйна, Сърбия, и количества няма да има“, каза Христов.

Той уточни, че качественото масло се изкупува и на 85-90 лв/кг, например „Есетере България“ сключват такива договори.

Follow Me:

Related Posts

  1. Христов says:

    Като се юрнахте 2019 г. всички да засаждате и да удвоявате насажденията с лавандула, що не мислихте за пазарните принципи тогава? Че прекаленото предлагане ще свие търсенето, съответно цената.
    Две години само това слушаме. То ако беше толкова бързо доходоносно /каквато година имаше неотдавна/, всички щяха да разорат и да отглеждат само лавандула.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *