Водещи новини - дясно Генерал Тошево Общество

Село Спасово за девети път бе домакин на „Празник на хляба, житото и Добруджа”

„Хлябът свързва всички хора, независимо от тяхното социално положение, народност, религия или съдба. Той съпровожда целия жизнен път на човека в делник и празник, при хубави и лоши поводи. Хлябът е символ на живота, божи дар и по тази причина се почита и уважава.”

С тези думи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров приветства деветия „Празник на хляба, житото и Добруджа”, който се проведе в село Спасово. Тържеството, което през последните няколко години се превърна в емблема на голямото добруджанско село, отново събра стотици жители и гости, които в атмосферата на автентични изпълнения и отрупани с ръчно направен хляб маси ознаменуваха подобаващо края на жътвата. Тържествен водосвет бе отслужен от отец Иван Киров.

Празникът започна с рецитал на деца от Спасово, които разчувстваха публиката със стихотворения за златната земя на България и премина в две направления – кулинарно и народно творчество. В първото, многобройните гости бяха очаровани от изложението на хлебни произведения – обредни хлябове, баници, мекици, бухти и погачи, приготвени с много любов и старание от изтъкнати местни майстори.

Във фолклорната част си пролича друг талант на добруджанците от този край, а именното красивите гласове и автентичните песни. Специални гости бяха Група за народни песни и автентичен фолклор село Дропла , община Балчик, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с художествен ръководител  Стоян Господинов и Симона Йорданова от гр. Ген. Тошево.

Събитието се организира по инициатива на НЧ „Отец Паисий – 1897” и кметство село Спасово.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *