Водещи новини - дясно Общество

Благодарствен молебен събра 21 000 лева за новия храм в Добрич

Благодарствен молебен на основите на новостроящия се храм настоятелство “Свети Лука Кримски” е отслужен от свещеник Петър Димитров и свещеник Тодор от Балчик с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Събраната сума на това събитие е 21 000 лева.

От настоятелството на храма благодарят от сърце на всички ктитори и спомоществователи.

Градежът на църквата в ЖК „Добротица” е на кота нула и за да продължат строителните дейности трябва да бъдат събрани над 200 000 лева. Заради пандемията от COVID-19 набирането на средства беше спряло.

Припомняме, че храм „Свети Лука Кримски” се изгражда между блок 35, блок 40 и Дома за медико-социални грижи за деца в квартал “Добротица”. Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра. Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Свети Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *